lördag 17 april 2010

Hvammstangi lockar med sälskådning

Valskådning är redan en av Islands mest populära turistattraktioner. I Hvammstangi blir det i maj premiär för en ny sorts naturturism: Sälskådning.

Förra sommaren besökte rekordmånga turister sälmuseet Selasetur Íslands i Hvammstangi. Trakten kring Húnaflói och längs med Skagaströnd är också känd för just många och stora sälkolonier.

Kjartan Sveinsson, en snickare som saknar uppdrag i kristider, och Eðvald Daníelsson, en fiskare utan fiskekvot, står bakom sälsafarin. Inför premiären i mitten av maj håller de enligt Vísir just nu på att bygga om en 30 år gammal fiskebåt till turistfartyg. Båten har tidigare använts till räkfiske både i Húnaflói och Ísafjarðardjúp.

5 804 besökare stannade till vid Selasetur Íslands förra sommaren, en ökning med 51 procent. Den vågen hoppas Kjartan Sveinsson och Eðvald Daníelsson kunna utnyttja för att även få ut turisterna på havet för att se sälar på nära håll.

Sju sälarter har observerats i isländska vatten, klappmyts, valross, vikare, storsäl, grönlandssäl, gråsäl och knubbsäl. Gråsäl och knubbsäl är i särklass vanligast och finns spridda över nästan hela kusten. Jakt på säl förekommer alltjämt men den har minskat avsevärt i skala under de senaste årtiondena.