måndag 19 april 2010

Island trea i ishockey-VM

Tre segrar och två förluster blev facit för Island i ishockey-VM. Island besegrade Israel, Kina och Nya Zeeland och blev därmed trea i turneringen, och lär också klättra några platser på världsrankingen.

Island fick något av en drömstart i turneringen, och inledde med att besegra Nya Zeeland, den enda lägre rankade nationen i gruppen, med 3-1. Island vann också mot Kina med samma siffror, och mot jumbon Israel med 6-2.

Förlusterna kom mot gruppvinnaren Estland, 1-6, och tvåan Rumänien, 3-8. Ändå tycks det som att den isländska ishockeyn fortsätter att gå framåt. Förra året skrevs till exempel förlustsiffrorna mot Estland till 1-16.

Johan Björnfot, assisterande tränare för det isländska landslaget, rosade insatsen mot Estland i Morgunblaðið:
"Det här var mycket väl genomfört eftersom vi spelade mot det bästa laget i turneringen. Man följde matchplanen fullkomligt och jag har aldrig tidigare sett de här grabbarna spela en match på den här nivån. Matchen var jämnare än resultatet visar och efter första perioden fick jag känslan att vi kunde vinna matchen. ... Jag är mycket nöjd med killarna då de alltid hittar vikingaandan i varje match och kämpar för land och folk. Det är en ära att vara på åskådarplats i ett sådant lag."

Island segrade i VM-hockeyns division tre på hemmaplan i Reykjavík 2006, där laget besegrade Turkiet i den avgörande matchen om uppflyttning. Sedan dess har landslaget kämpat för att etablera sig i division två och ibland varit nära att trilla ur. Att Island nu tar plats på gruppens övre halva och krymper avståndet till de bästa nationerna i turneringen är ett styrkebevis, även om det sannolikt återstår en del innan landet på allvar kan blanda sig i kampen om en biljett till division ett och matcher mot stormakter som Japan, Österrike, Ukraina, Polen och Ungern.

Emil Alengård blev Islands bäste poängplockare med sex mål och sex målgivande passningar. Totalt tolv poäng räckte till en fjärdeplats i poängligan. Robin Hedström var näst mest produktiv och svarade för fem poäng.

Till Islands främste spelare i turneringen valdes Jón Gíslason, som också var turneringens tredje bäste tekare.

Här kan du läsa mer om årets ishockey-VM.