måndag 12 april 2010

Jón Ásgeir Jóhannesson skriver öppet brev

Jón Ásgeir Jóhannesson har länge kämpat mot det isländska rättsväsendet. Han har ansett sig vara utsatt för en häxjakt ledd av Morgunblaðiðs chefredaktör, den före detta centralbankschefen och statsministern Davíð Oddsson. Men när han nu i ett öppet brev uppmanar läsarna att se båda sidor i Glitnirs stämningsansökan mot honom, står betydligt mer på spel än nya turer i domstolarna.

Glitnirs stämningsansökan mot den förre huvudägaren är förstås djupt olycklig för Jón Ásgeir Jóhannesson. Visserligen har hans rykte svärtats rejält av finanskraschen, men de mejl som ingår i stämningen riskerar att ruinera hans anseende för gott.

Konkursförvaltaren anser att han har brutit mot bankens regler och utan hänsyn till aktieägarna tvingat sig till pengar från Glitnir genom att agera hotfullt. Diskussioner om att gömma pengar i skatteparadis är naturligtvis förödande för trovärdigheten.

Bilden av Jón Ásgeir Jóhannesson har nämligen förändrats radikalt under de senaste åren. Tillsammans med fadern Jóhannes Jónsson skapade han Bónus, den isländska lågpriskedjan som snabbt blev landets mest populära butik. I åratal prenumererade Bónus på förstaplatsen i såväl pris- som kundundersökningar.

Jóhannes Jónsson fick ett rykte om sig att vara snål, men det gjorde knappast något när Bónus marknadsförde sig som en prispressare. Jón Ásgeir Jóhannesson sågs som smått excentrisk, men åtnjöt ändå respekt - den som gav folket billigare mat behöver förstås inte anstränga sig nämnvärt för att bli populär.

Men de dagarna är förbi. I årets kundnöjdhetsindex rasar Bónus långt ned på listan samtidigt som uppstickaren Fjarðarkaup når de högsta popularitetssiffrorna i Samtök iðnaðarins undersökning genom tiderna.

Fjarðarkaup har 91,3 procent nöjda kunder, vilket är en rekordnotering, och Bónus bara 60,5 procent. Även andra konkurrenter inom livsmedelsmarknaden, som Nettó, Krónan och Hagkaup, har fler nöjda kunder.

Íslandsbanki, Glitnirs efterträdare, har 54,5 procent nöjda kunder. Bättre än Landsbanki (50,1 procent) och Arion banki (49,6 procent), men långt ifrån Sparisjóður (78,6 procent) och Byr (69,9 procent) - troligtvis är det affärsbankernas kollaps som också spiller över på kundnöjdhetsindex, medan sparbankerna inte anses ha varit delaktiga i finansbubblan i samma utsträckning.

Åtta av tio var också emot att Jóhannes Jónsson får fortsätta att leda Hagar, koncernen där bland annat Bónus ingår.

I dag offentliggörs också den parlamentariska utredningen av finanskrisen. Jón Ásgeir Jóhannesson har tidigare hävdat att stämningen har tajmats med rapporten, för att få största möjliga negativa inverkan på hans anseende.

Kanske är det i skenet av detta som Jón Ásgeir Jóhannesson skriver ett öppet brev i Pressan till Steingrímur J. Sigfússon. Finansministern sade efter att innehållet i stämningen blev känt att "man bara gnuggar sig i ögonen och tror knappt att det är sant".

Nu uppmanar Jón Ásgeir Jóhannesson Steingrímur J. Sigfússon att försöka se på frågan från flera håll:
"Alla saker har mer än en sida. Den sida som kommer fram i stämningsansökan från ena parten är bara en sida."

Han skriver vidare att politikerna har jagat honom i åtta år och krävt hårda straff, men att resultatet av alla domstolsprocesser hittills bara är fällande domar för några mindre förseelser. Politikernas åsikter är alltså enligt Jón Ásgeir Jóhannesson inte förenliga med rättsväsendets syn:
"Jag ber dig därför i all vänlighet att låta de myndigheter, som vi tillsammans har beslutat om, att behandla en eventuell rättsprocess mot mig innan du avkunnar din privata dom för folket. Jag tror mig veta att din dom, som uppstår under några ögonblick framför tv-kanalernas kameror, har större inflytande än en vävillig politiker förmodligen vill."

Här kan du läsa mer om stämningen mot Jón Ásgeir Jóhannesson.