fredag 23 april 2010

Jón Ásgeir Jóhannessons ursäkt till folket

Jón Ásgeir Jóhannesson och Hannes Smárason får tillgångar till ett värde av flera hundra miljoner isländska kronor frysta. Skattrannsóknarstjóri ríkisins granskar nu FL Groups redovisning, där huvudägarna riskerar kvarskatt på mångmiljonbelopp på grund av affärer som borde ha deklarerats som personliga förmånder.

Skattrannsóknarstjóri ríkisins vill inte kommentera uppgifterna, men Viðskiptablaðið skriver att granskningen gäller affärer utförda mellan 2006 och 2008. Kraven ska uppgå till minst 50 miljoner per person. Fler affärsmän riskerar också att få tillgångar frysta i väntan på utredningen av misstänkt skatteflykt.

Liksom den tidigare Landsbanki-ägaren Björgólfur Thor Björgólfsson, som nyligen bad det isländska folket om ursäkt för sina tillkortakommanden i samband med finanskraschen, tycks även Jón Ásgeir Jóhannesson ha blivit en smula mer ödmjuk efter den parlamentariska kriskommissionens slutsatser om att många företagsledare tycks ha betraktat sina bolag som en förlängning av sitt bankkonto.

Nyligen stämde Glitnirs konkursförvaltare Jón Ásgeir Jóhannesson och fem andra toppchefer på totalt sex miljarder isländska kronor. Dessutom utreder åklagare enligt Morgunblaðið en transaktion på tre miljarder mellan FL Group och Kaupþing i Luxemburg. Björgólfur Thor Björgólfsson har i sin tur skulder på 8,5 miljarder till Glitnir och fem miljarder till Kaupþing, skriver Morgunblaðið.

I ett öppet brev publicerat i Fréttablaðið medger Jón Ásgeir Jóhannesson flera felinvesteringar, och skriver också att han vill vara delaktig i att bygga upp Island på nytt. Men allting gjordes med gott syfte - för företagen och för Island:
"Jag skulle ha halat seglen mycket snabbare när ovädersmolnen samlades på himlen andra halvan av 2007. Det värsta misstaget var Baugur Groups investering i FL Group i december det året, som i sin tur hade aktier i Glitnir. Där gick Baugur in i en skadlig, misslyckad räddningsåtgärd. ... I slutet av september hösten 2008 hade aktierna blivit värdelösa."

Jón Ásgeir Jóhannesson skriver vidare att hans generation fick stora möjligheter i samband med de avregleringar och privatiseringar som ägde rum på Island. Låga räntor gjorde det möjligt att pröva företagsidéer, där några visade sig vara goda och andra misslyckades. Men på det stora hela var åren före krisen en - om än bedräglig - god tid där Island blev mer delaktigt i världshandeln:
"I tolv år arbetade jag tillsammans med fantastiska medarbetare, dag som natt, för att bygga upp företaget och stärka det. Nu är verksamheten inte längre i mina händer. Jag agerade för snabbt och tog mig an för stora uppgifter på kort tid."

Mellan raderna förnekar Jón Ásgeir Jóhannesson också att han har gömt tillgångar i skatteparadis som Caymanöarna:
"Jag är själv först att medge hur mycket som kunde ha skötts bättre. Med förhoppningen om att kunna rädda företagen försökte jag satsade jag allt på försök som alla visade sig vara otillräckliga, och jag ser tydligt att jag ofta glömde att se till goda värden och mycket av det som betyder mest i livet. Det går inte att med ord beskriva hur jag lider på grund av mina misstag och dess konsekvenser. De misstagen går inte att göra ogjorda. Det måste jag leva med. Pengar gömda på utländska öar har jag inga. Men jag lovar det isländska folket att göra allt som står i min makt för att reparera mina misstag och och göra mitt mitt yttersta för att bygga upp Island på nytt."

Här kan du läsa mer om Björgólfur Thor Björgólfssons ursäkt till folket och här mer om Jón Ásgeir Jóhannesson.