torsdag 29 april 2010

Krisrapporten säljer bäst på Island

Det är varken Yrsa Sigurðardóttir eller Arnaldur Indriðason. Inte heller Liza Marklund eller Stieg Larsson. Utan nio band på totalt över 2 000 sidor som toppar den isländska försäljningslistan. Den parlamentariska krisutredningen, Rannsóknarskýrsla Alþingis, är nämligen 2010 års bästsäljare.

De topplistor över bokförsäljningen på Island som sammanställs av Félag íslenskra bókaútgefenda toppas av Rannsóknarnefnd Alþingis tegelsten till uppgörelse med finanskraschen. 6 000 exemplar trycktes och tog slut inom loppet av en vecka, och en ny upplaga på ytterligare 2 500 exemplar finns nu i handeln. Även den håller på att ta slut, och en tredje tryckning om 2 000 exemplar är på gång.

Enligt en okontrollerad webbenkät hos Vísir har drygt var tredje islänning läst något ur rapporten. Nio av tio islänningar säger sig också vara nöjda med utredningen.

Rannsóknarskýrsla Alþingis toppar inte bara försäljningslistan för april, utan också för hela året. Listorna domineras av deckare, men de är uppenbarligen inte lika kittlande som en högst verklig katastrof.

Här är årets mest sålda böcker (till och med den 24 april):
1. Rannsóknarskýrsla Alþingis: Rannsóknarnefnd Alþingis
2. Póstkortamorðin: Liza Marklund och James Patterson
3. Loftkastalinn sem hrundi: Stieg Larsson
4. Stúlkan sem lék sér að eldinum: Stieg Larsson
5. Svörtuloft: Arnaldur Indriðason
6. Hafmeyjan: Camilla Läckberg
7. Góða nótt, yndið mitt: Dorothy Koomson
8. Þegar kóngur kom: Helgi Ingólfsson
9. Meiri hamingja: Tal Ben Shahar
10. Horfðu á mig: Yrsa Sigurðardóttir

Här kan du läsa mer om krisrapporten.