lördag 17 april 2010

Låg fluorhalt i askmolnet från Eyjafjallajökull



Fluorhalterna i askan från Eyjafjallajökull är fortfarande låga. Däremot ökar koncentrationen av klor stadigt i floderna Markarfljót och Svaðbælisá. Än så länge är den vulkaniska askan dock långt ifrån lika farlig som den som svepte över landet efter Heklas utbrott 2000.

Askan har hittills fallit över södra Island strax öster om vulkanen. Ringvägen mellan Vík í Mýrdal och Kirkjubæjarklaustur fick åter tillfälligt stängas på grund av att askan minimerade sikten. Resenärer på sträckan uppmanas att inte stanna under vägen på grund av askmolnen. Den gamla bron över Markarfljót har öppnats för viss trafik, men få får tillåtelse att ta sig öster om Hvolsvöllur. Ringvägen är avspärrad fram till Skógar.

Där de största mängderna aska fallit har den bildat ett tre till fem millimeter tjockt täcke. Om lagret blir en centimeter tjockt finns risk att djur som dricker eller betar blir förgiftade. Vid den nivån innehåller varje kvadratmeter mark mellan 700 och 1 000 milligram fluor.



I den aska från Eyjafjallajökull som Jarðvísindastofnun har undersökt ligger fluorhalterna på mellan 25 och 35 milligram per kilo. I vattendragen finns också tecken på stigande mängder klor. Om halterna fortsätter att öka kan det innebära att livet i sjöar och floder slås ut. Mängderna fluor, brom, aluminium och mangan i floderna bedöms som hälsofarliga, men läget är inte akut. Några uppgifter om svavelhalten finns ännu inte.

Askan väntas nu enligt Veðurstofa Íslands senaste prognos spridas i en sydligare riktning när vinden vänder. Nedfallet av aska kommer sannolikt att drabba områdena söder om Eyjafjallajökull samt Hemön och sträcka sig så långt österut som Höfn. I går kväll föll aska över Vík í Mýrdal och Hvolsvöllur, där polisen uppmanade allmänheten att bära ansiktsskydd eller hålla sig inne om det inte var nödvändigt att gå ut.

Viss spridning har även rapporterats norr om glaciären. Reykjavíkurborg meddelar att någon aska inte väntas nå huvudstaden.

De enda som är evakuerade är alltjämt ett tjugotal gårdar vid Eyjafjallajökulls fot, som inte får sova i sina hem.



Utbrottet pågår alltjämt med oförminskad styrka, och det finns inget som tyder på att det är på väg att mattas av. Gissningarna i nuläget är att det därför fortsätter i åtminstone ytterligare några dagar, men det utesluter inte att utbrottet också skulle kunna pågå i flera år. I går morse registrerades också flera jordskalv vid Eyjafjallajökull, vilket är ännu ett tecken på kraftig aktivitet, medan jordskorpans rörelser minskat något. Landhelgisgæsla Íslands flög över vulkanen i går kväll och noterade att kratern har ökat i storlek.

Icelandair flyttar fram dagens alla flygturer utom Manchester och Glasgow som går enligt tidtabell. Planet till Oslo har fått en preliminär avgångstid till 10.00 lokal tid, och Stockholm, Köpenhamn, London och Amsterdam 12.00. Flygen i motsatt riktning senareläggs också i väntan på bättre förhållanden.



Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull är ännu förhållandevis litet. Vid två tidigare utbrott, Tindfjallajökull för 55 000 år sedan och Katla för 12 000 år sedan, spreds aska från Island till och med söder om Azorerna. Men av de omkring 200 utbrott som drabbat landet sedan det befolkades står Laki 1783 i särklass.

Laki är förmodligen det utbrott någonsin som skapat mest lava. Det påverkade också klimatet över stora delar av världen, något det har gemensamt med Eldgjá 934, men om det senare finns betydligt färre uppgifter.

När Laki erupterade var kratern 2,5 mil lång. Missväxt och hungersnöd gjorde att Islands befolkning minskade med omkring en femtedel på grund av utbrottet. Nästan två tredjedelar av boskapen dog av förgiftning och svält. Kolonialmakten Danmark ansåg att läget tycktes så hopplöst att det på fullt allvar övervägdes att överge ön mer eller mindre för gott och flytta de 40 000 islänningar som fanns kvar till Jylland.

Gästerna till Kungliga operan i Stockholm fick under 1947 tunn gråvit aska på sina festkläder. Askan kom från Katla, där tefran nådde 27 kilometer upp i luften när utbrottet var som kraftigast. Askregnet var inte långvarigt, men hade tveklöst stoppat flygtrafiken på samma sätt som Eyjafjallajökull gör i dag.

Andra kraftiga vulkanutbrott är Hekla 1104, då gårdar kring Þjórsá begravdes i aska. Öræfajökull 1362 och Askja 1875 tillhör också de värsta, då marken täcktes av ett på sina håll 20 centimeter tjockt lager av aska.



Även Eyjafjallajökulls utbrott mellan 1821 och 1823 tros ha varit mer omfattande än dagens. Veðurstofa Íslands klassificerar nu den tidigare eruptionen vid Fimmvörðuháls som en del av det nuvarande utbrottet vid Eyjafjallajökull.

De första skyddsvallarna vid Markarfljót, för att bromsa och avleda bland annat glaciärflöden, skapades 1910. Skyddsvallarna höll även vid Svaðbælisá och minskade därmed skadorna vid Þorvaldseyri. Men det är nu tveksamt om de orkar stå emot ytterligare flöden.



Glaciärflödena från Gígjökull var under gårdagen inte särskilt kraftiga, och var aldrig i närheten av den större störtvåg som sköljde över sydkusten i torsdags kväll. Men Veðurstofa Íslands uppger att bara en fjärdedel av den snö och is som finns nära utbrottet hittills har smält, och flera glaciärflöden och översvämningar är därför att vänta. Om utbrottet dessutom flyttar sig finns ännu mera snö och is vid Eyjafjallajökull.

Glaciärlagunen vid Gígjökull, en utlöpare från Eyjafjallajökull, har nu spolats bort för gott av vattenmassorna. Översvämningarna har fört med sig hela lagunen - vatten, is och dess kanter - ut i havet.



När askan regnar och flygen är inställda finns det förstås gott om tid att märka ord. Och det går onekligen att konstatera att britters och amerikaners uttal av Eyjafjallajökull lämnar en del övrigt att önska. Vulkanen uttalas - i svensk pseudofonetisk skrift - ungefär eyjafjatlajökutl, där t-ljuden är oerhört snabba och lätta och inte läses ihop som i tjeckisk. Dubbeltecknade l får ett litet t-ljud, med undantag för till exempel smeknamn som Palli för Páll. Betoningen ligger, som alltid i isländskan, på första stavelsen.

Eyjafjallajökull, en sammansättning av orden för ö, berg och glaciär, har för övrigt fått sitt namn från ögruppen Västmannaöarna som ligger nästan rakt söderut.

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull och här hittar du webbkameror riktade mot glaciären.

Andra medier om vulkanutbrottet:
Hur går det att driva tryckeri på Island?: AGI
Kopplingen mellan vulkanen och Islands bankkrasch: E24
"Läget är allvarligt": Hela Hälsingland
Malmökvinna i vulkanens skugga: Skånskan
Utbrottet kan väcka jättevulkanen: Expressen
"Folk känner sig som i ett fängelse": Sydsvenskan
Hon är orolig för släkten på Island: Helsingborgs Dagblad
Forskare: Det kan bli vanligare: Norra Skåne
"Vi försöker täta husen": Svenska Dagbladet
"Vi kommer ingenstans": Aftonbladet
Den stilla kan väcka Katla: Sydsvenskan
Expert: "Närmaste dagarna är kritiska": Expressen
Omar fruktar jättevulkanen: Sydöstran
Thordarson: De flesta är oroliga: Folkbladet
– Folk är lugna. Men om Katla vaknar, då går det illa: Östersunds-Posten
"Klart man är lite orolig": Gefle Dagblad
Svenska Annika: Kolsvarta moln stiger ur glaciären: Expressen
Vulkanutbrottet på Island: Nyheterna

Grafik: Jarðvísindastofnun och Veðurstofa Íslands
Foto: Landhelgisgæsla Íslands