
Fluorinnehållet i de prover som togs den 19 april är betydligt högre än de som utfördes fem dagar tidigare. Varje kilo aska innehåller 850 milligram fluor. Det betyder att det finns risk för djur och växtlighet. Samtidigt visar Jarðvísindastofnuns mätningar att fluorhalten alltjämt i nuläget bara är två tredjedelar av vad den brukar vara i askan från Hekla.
Hittills har boskapen i regionen klarat sig ovanligt bra. Landbúnaðarháskóli Íslands hoppas att regn ska spola bort så mycket aska som möjligt, men gårdarna direkt söder om vulkanen Eyjafjallajökull kan komma att behöva hjälp med att hantera situationen med de stora mängderna giftig aska i naturen.

Även under gårdagen tycktes utbrottet vid Eyjafjallajökull vara på väg att ändra karaktär till att producera mer lava än aska. Lavan har alltjämt inte tagit sig ovanför kraterns kant, och eftersom snö- och istäcket nära kratern har smält finns det ganska lite vatten på platsen vilket i sin tur betyder färre och mindre explosioner av ånga.

Däremot klarar sig Reykjavíkområdet från askmolnen i åtminstone en dag till. Vinden väntas visserligen blåsa i riktning mot huvudstaden i morgon, men den senaste askprognosen från Veðurstofa Íslands visar att askan förmodligen inte når särskilt långt från Eyjafjallajökull. Längre fram i veckan väntas den blåsa norrut, vilket för Islands del förhoppningsvis innebär att det inte flyttar sig längre än höglandet.
Hittills har ingen aska fallit över Þórsmörk. Det är dock en plats som riskerar nedfall när vinden vänder.
På Eyjafjallajökull vid utbrottets hjärta är glaciären täckt av mellan tio och tjugo meter aska.

Den södra av Eyjafjallajökulls tre kratrar tycks nu ha slagit sig till ro. Kraften i utbrottet är nu enligt Veðurstofa Íslands mätningar bara en tiondel av vad den var under de tre första dagarna. I och med att rörelserna vid jordskorpan fortfarande är kraftiga och magman alltjämt är i rörelse är det dock för tidigt att dra några slutsatser om huruvida utbrottet är på väg att upphöra.
Magman från Eyjafjallajökull är mellan 1 000 och 1 050 grader varm. Som jämförelse var magman från det tidigare utbrottet vid Fimmvörðuháls hetare, mellan 1 100 och 1 200 grader. Att magmans temperatur vid Eyjafjallajökull är något lägre beror på att den har utvecklats längre, och sannolikt har funnits under glaciären sedan det förra utbrottet mellan 1821 och 1823. Den innehåller också mer kisel. Vid Fimmvörðuháls fanns i stället mer basalt som också är mer lättflytande.
Ett mindre glaciärflöde från Gígjökull strömmade under natten genom Markarfljót mot havet. Vattenmängderna är dock små i jämförelse med när det fanns mer is och snö runt kratern. I övrigt har natten varit lugn. Eyjafjallajökulls topp täcks dock av moln.

Ungefär 700 personer reser med färjan från Seyðisfjörður, och från Färöarna till Danmark är det fullbokat, vilket betyder 1 600 passagerare.
Inrikesflyget gick i går som vanligt - även till Västmannaöarna.

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull och här hittar du webbkameror som visar utbrottet.
Andra medier om vulkanutbrottet:
Tuff framtid för isländska bönder: Dagens Nyheter
Islänningar samlar kraft mot asktäcket: Svenska Dagbladet
Motalatjej lever mitt i askan: Motala & Vadstena Tidning
Smältande glaciärer kan orsaka fler vulkanutbrott på Island: Sydsvenskan
Vulkanutbrottet dråpslag för Afrikas export: Dagens Nyheter
Vulkanens aktivitet nere på 20 procent: Sveriges Television
Tungvrickande naturkatastrof: Dagens Nyheter
Ovisst om Katla vaknar: Sveriges Radio
Foto: Landhelgisgæsla Íslands
Grafik: Veðurstofa Íslands