lördag 10 april 2010

Miljöpris till Sigríður Tómasdóttirs minne

Sigríður Tómasdóttir är för många islänningar en symbol för kampen mot att offra naturen för industrin. I åratal stred hon för att bevara Gullfoss från utländska intressen. Nu står hon staty vid vattenfallet, och den 25 april utdelas det första priset till hennes minne.

Sigríður Tómasdóttir föddes 1871 på gården Brattholt nära Gullfoss. Tillsammans med sin syster visade hon ofta vattenfallet för resenärer.

I början av 1900-talet vaknade intresset för att utnyttja fallen till vattenkraft. Ett brittiskt företag erbjöd pappan Tómas Tómasson 50 000 isländska kronor för marken, men han tackade nej med motiveringen att hans vänner inte var till salu.

Så småningom hamnade dock Gullfoss hos ägare - bland annat isländska staten - som ville använda fallet till vattenkraft. Sigríður Tómasdóttir kämpade mot utbyggnaden, och ska ha hotat med att dränka sig i fallet om planerna förverkligades.

Sigríður Tómasdóttirs roll för att stoppa utbyggnaden har på senare år ifrågasatts. Vissa hävdar att staten tappade intresset för floden Hvítá oavsett hennes kamp. Men att Sigríður Tómasdóttir blivit en symbol för naturvännernas kamp mot industrins särintressen går inte att ifrågasätta. Ett minnesmärke invid vattenfallet signerat skulptören Ríkharður Jónsson gör att Sigríður Tómasdóttir alltid lär förknippas med att ha bidragit till Gullfoss räddning.

För att fira att miljödepartementet fyller tjugo år delar miljöminister Svandís Svavarsdóttir den 25 april ut ett pris i Sigríður Tómasdóttirs namn. Náttúruverndarviðurkenning Sigríðar Tómasdótturs ska bli en årlig utmärkelse och det är fritt fram för allmänheten att nominera kandidater.

Här kan du läsa mer om Gullfoss.