torsdag 8 april 2010

Misstag kostade två människor livetEn serie ödesdigra misstag tros ha kostat resenärerna livet. I stället för att köra ut mot ringvägen fortsatte de in mot höglandet. När bensinen tog slut lämnade de bilen. Utan mobiltäckning blev två människor offer för kylan vid Eyjafjallajökull.

Tre personer besökte vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull i söndags kväll. I tisdags hittades två av dem döda, medan den tredje i resesällskapet påträffades levande. Hon fördes till sjukhus eftersom hon var medtagen av kylan och ansträngningen, men har skrivits ut och kommer inte att få några fysiska skador av dygnen i vildmarken.

Allt fler detaljer om olyckan har nu blivit kända genom polisen i Hvolsvöllur och Selfoss, som också leder utredningen. Resenärerna bad om hjälp under natten mot måndagen sedan de kört fast med bilen norr om Eyjafjallajökull. De var då på väg tillbaka efter att ha tittat på vulkanutbrottet.

Efter några timmar hörde mannen i sällskapet åter av sig till polisen. De hade då lyckats få loss bilen och hittat vägen ut ur höglandet. Sökandet efter de vilsna resenärerna avbröts då. Deras begäran om hjälp behandlades som ett rutinärende av en typ som civilförsvaret får många gånger i veckan.

Under natten mot tisdagen tog anhöriga ny kontakt med polisen. Nästan ett dygn efter att resesällskapet avböjt hjälp hade de fortfarande inte hört av sig. Ett räddningsuppdrag där 280 personer deltog inleddes.Den 33-åriga kvinnan påträffades vid liv i tisdags eftermiddag nio kilometer från bilen. Hon vandrade då längs med väg F210, och tros totalt ha gått omkring en och en halv mil. Kvinnan kunde peka ut den ungefärliga platsen där de lämnat bilen som då fått slut på bensin. Den 43-åriga kvinnan hittades enligt Landhelgisgæsla Íslands 600 meter från bilen och den 55-årige mannen fem kilometer från bilen. Båda var döda när civilförsvaret kom fram till dem.

När polisen hade kontakt med resesällskapet tros de ha befunnit sig längs med väg F261 nära Tröllagjá vid floden Gilsá. Ett felaktigt vägval tros sedan ha blivit ödesdigert - i stället för att köra ut från vildmarken, valde de fel riktning och fortsatte ytterligare omkring tre mil in i höglandet. Bilen hittades norr om Mýrdalsjökull.

Här tog bensinen slut och det fanns heller ingen mobiltäckning. Någon gång på morgonen lämnade mannen bilen för att ge sig ut och söka efter hjälp. Han återvände aldrig. Därefter lämnade kvinnorna bilen en och en för att försöka hitta hjälp. Kvinnan som överlevde dramat var också den som sist övergav bilen.

Det var mycket kallt och hårt väder i området med kraftiga vindar. Enligt polisen var det också ett misstag att lämna bilen, även om den inte gav någon värme så erbjöd den ändå ett skydd mot det hårda vädret. Ingen av de tre var klädda för att vistas utomhus i så hårt väder, och de hade heller ingen utrustning. Om de hade stannat i bilen hade det sannolikt också varit lättare att upptäcka dem från luften.

Sökandet koncentrerades också till fel plats. Polisen trodde sig ha en god uppfattning om var resenärerna befann sig när de kallade på hjälp, och riktade in sökandet på området från Gilsá och västerut eftersom det var riktningen de skulle köra i och den plats där deras mobiltelefoner senast använts. I stället hade resenärerna alltså fortsatt österut in mot höglandet, något som också betraktades som osannolikt eftersom deras bil, en Honda CRV, inte alls var utrustad för den typen av vägar. Att de kom så långt in på F210 ses i sig som smått otroligt.

En annan förunderlig detalj är att resenärerna måste ha kört över bron vid Markarfljót. Där finns en fjällstuga och ett mindre stall, som de antingen inte såg eller bestämde sig för att inte utnyttja.

Samtliga tre i resesällskapet var isländska medborgare. De två avlidna var båda bosatta i Reykjavík.Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull fortsätter med oförändrad intensitet. Nu återstår dock bara en enda stor krater, som är en förening av de kratrar som uppstod när eruptionen tog ny fart i förra veckan. De kratrar som skapades när utbrottet började har nu slocknat, och från dem stiger gråblå ånga. Lavan strömmar fortfarande i riktning mot Þórsmörk.

Över 10 000 personer har nu besökt utbrottet. Polisen har tvingats avvisa flera besökare som försökt ta sig ända fram till kratern. I går anlände också medarbetare från det brittiska motorprogrammet "Top Gear" till Fimmvörðuháls. Resan med specialutrustade fordon över Mýrdalsjökull tog tio timmar. Under normala omständigheter tar den bara två timmar.

25 979 fordon passerade Hvolsvöllur på ringvägen under de fem påskdagarna. Förra året registrerade Vegagerðin under samma period 11 999 bilar på sträckan. Orsaken till den ökade trafiken är förstås vulkanturismen.

Även företaget Mila noterar besöksrekord. Över en miljon besökare från 150 länder har nämligen surfat in för att se de tre webbkameror som dygnet runt visar vulkanutbrottet i direktsändning. 62 procent av besökarna är isländska. Du kan se webbkameran från Fimmvörðuháls här, Þórólfsfell här och Valahnjúkur här.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och här finns fler webbkameror som visar eruptionen.