fredag 9 april 2010

Politiker hjälper Wikileaks med IrakvideoMinst tolv personer sköts till döds när en amerikansk helikopter attackerade vad som sades vara shiitiska upprorsmän i Bagdad den 12 juli 2007. En sekretessbelagd video tagen från helikoptern, och som USA inte gått med på att lämna ut, visar enligt Wikileaks att flera av dödsoffren inte tycks agera fientligt på något sätt, men ändå blir måltavlor för eldgivningen. Bland de döda återfinns två personer anställda av nyhetsbyrån Reuters.

Birgitta Jónsdóttir, alltingsledamot för Rörelsen, hjälpte Wikileaks att färdigställa videon tillsammans med en RÚV-journalist och flera andra islänningar. Hon har tidigare protesterat mot den amerikanska invasionen i Irak och vill att Island ber irakierna om ursäkt för sitt stöd till ockupationen. Hon säger till DV att helikopterattacken är ett krigsbrott. Birgitta Jónsdóttir ser sitt deltagande som en del i att göra Island till en pressfrihetens fristad:
"Sedan jag fick se den här videon ... såg jag att det var en sak där min hjälp behövdes, och jag tycker att det var väl använd tid att göra vad jag kunde för att hjälpa till. ... Jag var medproducent och skrev manuset tillsammans med Julian (Assange)."Ovan kan du se en klippt och kommenterad version av videon samt det oklippta råmaterialet.