onsdag 21 april 2010

Presidenten och regeringen i ordkrig om Katla

Ur askan i elden. Ungefär så kan den senaste tiden sammanfattas för Islands president Ólafur Ragnar Grímsson. Nu får han ännu en gång hård kritik - nu för att han i brittisk tv hälsat tittarna you ain't seen nothing yet om de isländska vulkanerna.

Ólafur Ragnar Grímsson är just nu måttligt populär hos den rödgröna regeringen. När han vägrade godkänna Icesave-lagen knorrades det om att han också försökte sudda ut sitt ivriga stöd till den ekonomiska expansionen utomlands. I den parlamentariska krisutredningen fick han hård kritik just för det, och i BBC sopade han raskt undan regeringens och turistnäringens kamp för att få omvärlden att förstå att Island är mer än lava och aska.

I BBC:s "Newsnight" sade Ólafur Ragnar Grímsson att Eyjafjallajökullutbrottet bara är en uppvärmning inför Katla, som kan orsaka betydligt större förödelse och effekter på omvärlden. Det är enligt presidenten inte en fråga om huruvida Katla kommer att eruptera, utan om när. Därför bör flygbranschen samlas för att ta fram en åtgärdsplan för ett sådant utbrott.

Enligt Morgunblaðið blev reaktionerna kraftiga. Avbokningarna strömmade in samtidigt som civilförsvaret överöstes av frågor från utlandet om Katla. Ólafur Ragnar Grímsson själv överraskades av uppståndelsen eftersom det eventuella sambandet mellan Katla och Eyjafjallajökull har diskuterats flitigt i media de senaste veckorna.

Kritiken lät inte vänta på sig. Uttalandena dömdes ut för att de ansågs skapa obefogad rädsla. Den isländska turistbranschen försöker just nu tvätta landets rykte genom att få bort mediebilden av aska, munskydd och lava.

Och det är onekligen en liten del av landet som har drabbats. Den del av befolkningen som någon gång har evakuerats undan Eyjafjallajökulls utbrott motsvarar 0,2 procent av det totala invånarantalet. Asktäcket brer ut sig över någon enstaka procent av landet längs med en glesbefolkad kuststräcka.

Finansminister Steingrímur J. Sigfússon kallade uttalandet i BBC för "olyckligt" under gårdagens debatt i alltinget. Han sade också att "vi inte får skapa en bild av Island som ett farligt land att besöka".

Även näringsminsiter Katrín Júlíusdóttir sågar presidenten och säger till Vísir att
"min åsikt är att civilförsvaret och vetenskapsmän bör utvärdera om ett utbrott från Katla är nära förestående."

Näringslivets branschorganisation Samtök atvinnulífsins skriver i ett pressmeddelande att presidenten "skadar turistnäringen i en svår tid". Också turistchefen Ólöf Ýrr Atladóttir beklagar Ólafur Ragnar Grímssons uttalande, och säger till Morgunblaðið att han skapar obefogad oro:
"Jag kan inte säga vilken betydelse det här har i slutändan, men det går inte att säga annat än att det här uttalandet är olyckligt och inte i den anda som vi har betonat, som är att ge opartisk och kontrollerad information och att låta vetenskapsmän uttala sig om det som gäller geologin. ... Det finns ingen anledning att måla en överhängande fara på väggen, särskilt inte när vetenskapsmännen säger att inget tyder på någon aktivitet i andra vulkaner i nuläget."

Ólafur Ragnar Grímsson svarade på kritiken i Bylgjan i går kväll:
"Jag trodde att vi islänningar hade lärt oss läxan att det inte gynnar vår ekonomi som nation genom att försöka tona ned kunskap om tänkbara faror."

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull.