
Hur upptäckte du Jón Kalman Stefánssons författarskap?
- Hans agent, Monica Gram, som brukar sälja tyska böcker till mig, sa att jag måste läsa Jon Kalmans böcker och sände tre stycken översatta men opublicerade romaner. Sen var det lätt att bestämma sig.
Hur tänkte du när du bestämde dig för att ge ut hans böcker?
- Jag tänkte så här: detta är absolut toppklass. Och eftersom jag kunde läa tre böcker på en gång så visste jag till exempel att Sommarljus inte var någon lyckträff.
Vilka är hans starkaste sidor som författare?
- Hans styrka är förmågan att lyssna av vardagen och sen framställa den så att den blir storslagen epik. Han har en förmåga att hantera den höga tonen utan att läsaren blir generad: liv och död, dikt och verklighet. Temana är hela tiden stora, människorna hela tiden i normalstorlek. Och så har han en osedvanlig förmåga till lyriskt exakta formuleringar av existentiella känslolägen.
Har han några svagheter som författare?
- Nej, inga avgörande.
Hur ser du på det mottagande som föregångaren Sommarljus, och sen kommer natten fick?
- Sommarljus fick ett fantastiskt mottagande, först av kritiken, sen av de, faktiskt, tusentals läsare som gjort sig hörda på olika sätt. Jag har en känsla av att det uppstått kärlek i förhållandet till den första romanen, inte så helt vanligt.
Betyder vulkanutbrott och finanskris att det svenska intresset för isländsk litteratur ökar?
- Nej, vulkanutbrotten och bankkriser är bara de krokar media älskar att använda för att hänga upp saker på. Och de ska inte föraktas, men har ingen långvarig effekt. I längden är det bara litterär kvalitet som funkar, i alla fall inom den seriösa litteraturen.
Har du några planer på att ge ut ytterligare böcker av Jón Kalman Stefánsson?
- Ja, vi fortsätter med Kalman. Först hela den planerade trilogin, del två, Änglarnas tårar kommer redan nästa år. Och sen skriver han väl mer, han är ju en ung man, och då hänger vi på.
Jón Kalman Stefánsson pratar om nya romanen Himmel och helvete tillsammans med Svante Weyler på Stadsbiblioteket i Malmö 19.00 i kväll.
Foto: Einar Falur Ingólfsson/Weyler förlag