söndag 25 april 2010

Sverige snart enda skyrfria landet i Norden

Sverige är snart det enda skyrlösa landet i Norden. Den isländska mejeriprodukten gör succé i både Danmark och Norge, och i maj lanseras skyr i Finland.

2006 lanserade skyr med pompa och ståt i Danmark. Den dåvarande jordbruksministern Guðni Ágústsson närvarade vid premiären, och enligt Landssamband kúabænda pekar försäljningen stadigt uppåt. Det är fortfarande mejeriet Thise som tillverkar skyr på licens, och ökningen motsvarar fem procent varje år. Smakerna är naturell, jordgubb samt kombon päron och banan.

I höstas började Q-Meieriene tillverka skyr i Norge. Redan efter en månad kunde företaget dubbla produktionen. I Norge finns den isländska klassikern i tre olika smaker: Skogsbär och vanilj, jordgubbar och granatäpple samt hallon och granatäpple.

Dessutom säljs skyr i vissa av Whole Foods butiker i USA, och en nylansering i Storbritannien är på väg.

Skyr påminner om yoghurt i konsistens och smak men är i själva verket en färskost. Den innehåller mer protein än yoghurt men också mindre fett och socker. Den höga proteinhalten beror på att det går åt 3,6 liter mjölk till en liter skyr.

I maj börjar skyr enligt Iceland Review även att säljas i finska butiker. Testförsäljningen ska ha gått lysande, och nu börjar produkten att tillverkas på licens.

Kvar återstår alltså Sverige som det enda skyrfria landet i Norden. Arla har hittills inte visat något intresse för att börja tillverka skyr.

Här kan du läsa mer om skyrsuccén i Norge och här Islandsbloggens stora skyrtest.