onsdag 7 april 2010

Tuff lottning för Island i ishockey-VM

Sex islänningar med svenska klubbadresser representerar nationen i ishockey-VM i Estland. Island har lottats i en tuff grupp där det gäller att besegra Nya Zeeland eller Israel för att undvika nedflyttning.

I kväll möter det isländska hockeylandslaget Mörrum i en träningsmatch inför VM. På lördag börjar allvaret då Island spelar premiärmatchen i division 2 grupp B mot Nya Zeeland.

Redan den första matchen kan bli avgörande för Islands öde i VM-turneringen. Nya Zeeland är rankat som nummer 40 av världens ishockeynationer, och enda land i turneringen som på pappret är svagare än Island, som rankas som nummer 39.

Förra årets VM-turnering förlorade Island på övertid mot trettiofemterankade Kina. Israel, rankade på platsen före Island, är en annan match där Island behöver ta poäng för att undvika nedflyttning. 2009 besegrade Island just Israel med uddamålet i avslutningsmatchen. Estland, rankade 26:a, och Rumänien, rankade 28:a, är solklara favoriter till gruppsegern. Förra året skrevs de isländska förlustsiffrorna mot Estland till 1-16.

I division 2 grupp A, som avgörs i Mexiko, återfinns Australien, Belgien, Bulgarien, Spanien, Mexiko och Turkiet. Här är lagen något jämnare utan toppar som Rumänien och Estland, men samtliga nationer är också högre rankade än Island.

I 22-mannatruppen finns representanter för samtliga tre isländska klubbar som deltar i seriespelet. Isländska mästarna Skautafélag Akureyrar har fyra spelare i VM-laget, tvåan Íshokkífélagið Björninn från Reykjavík tre spelare och trean Skautafélag Reykjavíkur fyra spelare.

Sex isländska landslagsmän har svenska klubbadresser, två spelar i Danmark, två i Norge och en i USA. Dennis Hedström vaktar målet i division två-klubbarna Värnamo och Ormsta, brodern Robin Hedström är vänsterforward i Alvesta i samma division, anfallaren Andri Mikaelsson spelar liksom Tómas Tjörvi Ómarsson i Mörrums J20-lag, Pétur Maack i klubbens J18-lag och backen Daniel Ädel i division tre-klubben HC Undici. Även Egill Þormóðsson har tidigare representerat Mörrum, och svenskislänningen Emil Alengård har spelat för Gislaved, Mjölby och Linköpings juniorlag men prövar nu lyckan i amerikanska New England College.

Här kan du läsa mer om Islands insats i förra årets VM-turnering.