
Redan i januari 2008 monterades den första webbkameran på Eldey. Initiativet kom från Árni Johnsen, alltingsledamot för Självständighetspartiet. Besättningen firades ned från en helikopter för att installera den solcellsdrivna kameran.
Men premiären dröjde. Signalen till fastlandet hade nämligen antingen ställts in fel eller förändrats vid landsättningen. Nu missade den mottagaren på Reykjanes med 150 meter.
Eftersom ön är fredad för fågellivets skull är det bara tillåtet att gå i land under december och januari. I december 2008 gjordes ett nytt försök att få i gång kameran. Då visade det sig att även själva webbkameran hade skadats, och att få tag på en ny inom kort varsel var inte möjligt. Därför fick nästa besök vänta ett helt år.
Nu är webbkameran på plats liksom kolonin med omkring 70 000 havssulor.
Eldey är 0,03 kvadratkilometer och reser sig 77 meter över havet sydväst om Reykjanes. Vulkanön är mycket svår att ta sig i land på utan helikopter. Längs klipporna finns även tusentals andra sjöfåglar.
Ön har också en roll i ett sorgligt kapitel i Islands historia. Eldey var länge den sista tillflykten för den då utrotningshotade garfågeln. Eftersom de inte kunde flyga var de enkla byten. Den 3 juli 1844 gick fyra män i land på ön. På uppdrag av en rik fågelsamlare vred de nacken av det sista häckande paret och råkade av misstag ha sönder garfåglarnas ägg. Detta var också slutet för garfågeln, även om vissa uppgifter gör gällande att fyra garfåglar ska ha observerats mellan öarna Vardø och Renø i Nordnorge våren 1848 samt att en ensam garfågel ska ha setts vid Newfoundlands kust 1852.
Här kan du läsa mer om Eldey, här mer om Islands historia och här kan du kolla in webbkameran.