måndag 17 maj 2010

Bästa partiet och ett dyrt skämt

Känslorna inför kommunalvalet i Reykjavík den 29 maj fortsätter att svalla. I en partiledardebatt i förra veckan förklarade Jón Gnarr att han skulle dra tillbaka Bästa partiets kandidatur till kommunstyrelsen i Reykjavík:
"Jag sade redan från början att om det blev tråkigt så skulle jag backa ur. ... Mer allvar och tristess har kommit in i det här. De senaste dagarna har varit väldigt tuffa. Efter noggrant övervägande har jag beslutat mig för att dra tillbaka Bästa partiets kampanj till kommunfullmäktigevalet."

Under de sekunder som gick innan Jón Gnarr berättade att han skämtade tycktes både Självständighetspartiets Hanna Birna Kristjánsdóttir och Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson andas ut. Genom det ena bisarra utspelet efter det andra har nu Bästa partiet stöd av var fjärde Reykjavíkbo.

I stället blev det ännu en debatt där de etablerade partierna inte lyckades komma åt skojarna i Bästa partiet, med alltmer frustrerade toppkandidater som följd. Hanna Birna Kristjánsdóttir fortsatte att tala sig varm för en bred koalition, något hon sade sig ha kommit till insikt efter att både ha suttit i opposition och som borgmästare. Framstegspartiets Einar Skúlason sade sig vara beredd att ingå i ett sådant styre, men skulle då helst se en borgmästare utan partibok. Även Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir kan tänka sig en koalition mellan samtliga partier i kommunstyrelser.

Utspelet från Hanna Birna Kristjánsdóttir kan ses i ljuset av att Självständighetspartiet kan vara på väg att förlora makten i Reykjavík. Samtidigt är borgmästaren mer populär än sitt parti. 70,5 procent av kommuninvånarna tycker att hon gör ett ganska eller mycket bra jobb. 29,5 procent är missnöjda med Hanna Birna Kristjánsdóttir. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR på uppdrag av Självständighetspartiet.

Reaktionerna på Bästa partiets framgångar blir allt tuffare från de etablerade partierna ju närmare valdagen kommer. Tonläget blir säkerligen inte mildare av att Jón Gnarr inte utesluter att han kan ställa upp i nästa val till alltinget, och att partiet nu lanserat en ny lista med 30 namn - tillräckligt för egen majoritet med ersättare.

Ólína Þorvarðardóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna, angriper Jón Gnarr i ett blogginlägg:
"Det här skämtet med Bästa partiet och hans stöd har nu gått för långt. Det är inte bara ett gult kort mot de politiska partierna, det är också ett underbetyg till väljarna. ... Problemet är bara att de inte har berättat för väljarna vad de tänker göra efter valet. De 'skämtar' (eller jag hoppas det) med att de tänker gynna sina vänner, sälja sin själ till högstbjudande och så vidare. Folk skrattar åt det här, och säger att de tänker rösta på dem, på skämtet. Men vad händer om skämtet fortsätter efter valet? Vad händer om de bara fortsätter att skoja efter segern - precis som Silvía Nótt gjorde häromåret? Silvía Nótt visade visserligen det löjliga med Eurovision. Gott och väl. Vad händer om Jón Gnarr gör detsamma? Om alltsammans bara är ett konstnärligt uppträdande - en stor polemik? Det kan bli ett dyrt skämt. ... Jag har inget emot de människor som står bakom Bästa partiet. Jag har däremot mycket emot själva kandidaturen, eftersom den inte står för något. Röster på en skämtkandidatur är ett skott rakt ut i luften. Ett skott rakt ut i luften är inte det som behövs nu - med all respekt för ett gott skämt."

Problemet för Ólína Þorvarðardóttir och alla andra som vill slippa Bästa partiet i kommunstyrelsen sammanfattas redan i den första av över 200 kommentarer - som hon sedan raderade - på inlägget av signaturen Germer:
"Jag vet inte bättre än att ni politiker, nuvarande och dåvarande, är det dyraste skämtet genom tiderna."

Här kan du läsa mer om Bästa partiet.