söndag 30 maj 2010

Bästa partiet och Jón Gnarr störst i Reykjavík

Rådhuset i Reykjavík är vackert beläget vid fågelsjön Tjörnin. Jón Gnarr gick till val på att spränga bron över sjön - och huvudstadsborna svarade genom att göra honom till Reykjavíks mäktigaste man. Bästa partiet var gårdagens stora segrare i kommunalvalet i Reykjavík.

Med 34,7 procent av rösterna blev Bästa partiet störst i Reykjavík. Men jämfört med siffrorna i opinionsmätningarna var resultatet ändå överraskande svagt. Bästa partiet får sex mandat i kommunstyrelsen.

Marginalen till Självständighetspartiet blev bara 660 röster. Fem mandat och 33,6 procent av rösterna är ändå betydligt bättre än förutspått. Självständighetspartiet tappar visserligen nästan var fjärde väljare, men gör ändå det bästa valet av de etablerade partierna.

Socialdemokraterna och Gröna vänstern tappar väljare till Bästa partiet i ännu högre utsträckning. Socialdemokraterna får 19,1 procent och tre mandat, och Gröna vänstern 7,1 procent och ett mandat. Under gårdagskvällen såg det länge ut som att Gröna vänstern skulle tappa båda mandaten i Reykjavík, men under slutspurten knep partiet ett mandat som annars hade gått till Socialdemokraterna.

Övriga partier var aldrig i närheten av att väljas in i kommunstyrelsen. Framstegspartiet får 2,7 procent, Reykjavíkurframboðið 1,1 procent, Framboð um heiðarleika og almannahagsmuni 1,1 procent och Liberalerna 0,5 procent.

Jón Gnarr hade siktat på att nå egen majoritet med Bästa partiet. Så blev det inte. Men han var ändå mycket nöjd med valresultatet, och möttes av stort jubel på partiets valvaka när det stod klart att Bästa partiet blivit störst i Reykjavík:
"Jag har hela mitt liv med allt som jag har gjort haft som ledstjärna att göra något gott och upplyftande men jag har aldrig varit lika nöjd med något som jag har gjort som Bästa partiet."

Birgitta Jónsdóttir, alltingsledamot för Rörelsen, gästade valvakan och sade sig vara mycket nöjd med Bästa partiets framgångar, som hon ser som en tydlig protest mot de fyra etablerade partierna, Självständighetspartiet, Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Framstegspartiet.

Vilka som ska styra Reykjavík under de fyra kommande åren är dock oklart. Jón Gnarr vill ta över som borgmästare, men frågan är vilka han i så fall ska regera med. Socialdemokraterna och Gröna vänstern har varit hårdast mot Bästa partiet, medan Självständighetspartiet kan tänka sig en bred koalition. Varken Socialdemokraterna eller Gröna vänstern vill samarbeta med Självständighetspartiet.

Om det inte blir en bred koalition finns ett par tänkbara alternativ: Bästa partiet och Självständighetspartiet - om det motsvarar Jón Gnarrs krav på stora förändringar - samt Socialdemokraterna och Självständighetspartiet - en ohelig allians om Bästa partiet inte vill eller anses vara möjliga att samarbeta med.

Hur gick det då för Islandsbloggens förutsägelser om valresultatet? Så där, i bästa fall.

Visserligen förutspåddes en mindre tillbakagång - till 39,5 procent - för Bästa partiet jämfört med opinionssiffrorna, men inte så stort som till 34,7 procent. Självständighetspartiet skulle också göra ett bättre val än väntat, 29,7 procent. Trenden var riktig, men förhållandevis starka 33,6 procent var ett klart starkare resultat än förutspått.

Bättre gick det att förutspå resultaten för Socialdemokraterna (19,1 procent) och Gröna vänstern (7,7 procent), där skillnaden mellan förutsägelsen och valresultatet var 0,1 procentenheter respektive 0,6 procentenheter.

Gissningarna för småpartierna var av varierande kvalitet. Framstegspartiet fick 0,3 procentenheter mer än förutspått, och även övriga tre småpartier gjorde något bättre ifrån sig än väntat.

Islandsbloggen i morgon: Mycket mer om kommunalvalen över hela landet.

Här kan du se webb-tv från gårdagens valvakor och här läsa mer om valet.