måndag 31 maj 2010

Bästa partiets framgång i Reykjavík en "chock"Djók! sade Jón Gnarr under den första stora partiledardebatten i Reykjavík efter att ha skämtat om att Bästa partiet skulle kasta in handduken eftersom valrörelsen blivit för tråkig. Självständighetspartiets Hanna Birna Kristjánsdóttir tillhörde de som knorrade, och konstaterade att hon inte tänkte tävla med Jón Gnarr i humor.

Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson försökte få upp arbetslösheten på dagordningen. I dag är var tionde Reykjavíkbo utan jobb. Men fler väljare lade sin röst på gratis handdukar, isbjörnar, internationellt högsäkerhetsfängelse och sprängda broar.

34,7 procent röstade på Bästa partiet. Det har av tradition visserligen varit betydligt lättare för nya partier i kommunal- än alltingsvalen, men det innebär ändå att drygt var tredje väljare föredrog ett parti som - när det är som tydligast - beskriver sin ideologi som "surrealism" eller "gnarrism".

Fem gånger fler valde ett helt nytt parti i Reykjavík jämfört med förra årets val till alltinget. Misstroendet för det politiska systemet tycks snarare ha ökat, trots nyval och krisutredning. Förtroendebristen har också varit ett av Bästa partiets starkaste kort i valrörelsen.

Jón Gnarr sade i gårdagens "Silfur Egils" att han gärna blir ny borgmästare i kommunen, men att han också kan tänka sig andra möjligheter. Bästa partiet öppnar också för att ge tjänstemännen större inflytande. Den viktigaste frågan under mandatperioden blir välfärden:
"Nu behöver vi samla oss och ta genomtänkta beslut. Det finns inget annat som gäller. Det har tagits alldeles för många förhastade beslut."

Jón Gnarr talade i går med Dagur B. Eggertsson om att bilda en koalition, och Socialdemokraterna ska ha accepterat att Bästa partiet får borgmästarposten. Samtalen ska ha varit positiva och fortsätter i dag, även om Jón Gnarr i RÚV beklagade att Dagur B. Eggertsson inte har sett den korruptionsspäckade tv-serien "The Wire":
"Vi har försäkrat dem om att vi gör det här med hela hjärtat och att det inte är ett stort samhällsskämt. ... Många har varit osäkra på mig och jag har gjort mitt bästa för att ta bort det."

Bästa partiet var valets enda vinnare. De etablerade partierna tappade mark - men trots en besvärande debatt om finanskraschen förlorade Självständighetspartiet proportionellt färre röster till Bästa partiet än Socialdemokraterna och Gröna vänstern. Visserligen är Hanna Birna Kristjánsdóttir populär och ett tänkbart namn som ny partiledare, även om hon än så länge avfärdar sådana rykten.

Både hon och Dagur B. Eggertsson var i går tveksamma om en koaliton mellan Självständighetspartiet och Socialdemokraterna - väljarna har röstat för förändring, och Bästa partiet bör få möjlighet att bilda ett nytt styre i Reykjavík.

Självständighetspartiet förlorar med 33,6 procent var fjärde väljare, Socialdemokraterna med 19,1 procent var tredje, Gröna vänstern med 7,1 procent nästan varannan och Framstegspartiet med 2,7 procent mer än varannan. Valresultatet är i någon mån också ett underbetyg till regeringens arbete, medan Självständighetspartiet i något större utsträckning lyckades behålla sina väljare från 2006.

Allra sämst gick det dock för Liberalerna, som backade från 9,9 procent till 0,5 procent och därmed bara lyckas behålla var tjugonde väljare.

Bästa partiet har sitt främsta väljarstöd hos unga män, men har också överlag fler manliga än kvinnliga väljare. Självständighetspartiet har länge haft fler manliga än kvinnliga sympatisörer, något som Bästa partiet i Reykjavík nu har bidragit till att vända upp och ned på.

I lördagskvällens valvaka i RÚV var även partiledarna överens om att valresultatet i Reykjavík också påverkar rikspolitiken. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir kallade Bästa partiets frammarsch för "en chock":
"Jag tror att vi upplever ett nytt kapitel i isländsk politik som kommer att ha stor inverkan på det politiska landskapet i framtiden. Och jag tror att det här är början till slutet för fyrpartisystemet. ... Jag tycker att det här är en chock och ett slag för alla fyra etablerade partier. ... Det här är naturligtvis mycket allvarligt och vi inom Socialdemokraterna måste rannsaka situationen mycket noga, precis som alla de här fyra partierna borde göra, eftersom samtliga förlorar. ... Jag hade hoppats att vi skulle hålla ställningarna här i Reykjavík, men det står klart att så inte är fallet."

Även i Akureyri blev kommunalvalen en riktig skräll. Nya Listi fólksins fick 45 procent av rösterna och egen majoritet. Finansminister Steingrímur J. Sigfússon sade under valvakan att valresultaten i Reykjavík och Akureyri innebär "historiska förändringar":
"Kandidater som står utanför den traditionella politiken vinner storsegrar. ... Det är händelser här i Reykjavík och i Akureyri som är väl värda att reflektera över."

Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson var kanske den som var mest nöjd bland partiledarna. Han gladdes åt starka resultat i flera av Reykjavíks grannkommuner och Reykjanesbær, men också åt att partiet inte tappade mer än två mandat i huvudstaden:
"Det här är mycket bättre siffror än vad vi såg i senaste valet. ... Självständighetspartiet håller på att vinna ny mark."

Framstegspartiet tappade proportionellt sett flest väljare i Reykjavík jämfört med kommunalvalen 2006. Men partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ansåg inte att Framstegspartiet straffades särskilt hårt av väljarna, och pekade på resultat utanför Reykjavík:
"Naturligtvis är det här en chock för de fyra etablerade partierna. ... Men partiet klassas på samma sätt, och alla partierna sätts i en och samma grupp. Alla straffas tillsammans."

Utrikesminister Össur Skarphéðinsson kallar i Morgunblaðið valresultatet för en "politisk jordbävning" som är en fortsättning på de protester som ledde till nyval förra året:
"Det här var ett hårt slag. ... Jag anser att det här är en politisk jordbävning som drar över landet."

De sex ledamöter som kommer att representera Bästa partiet i kommunstyrelsen är utöver komikern Jón Gnarr också Einar Örn Benediktsson, musiker känd från The Sugarcubes och Ghostigital, Óttarr Proppé, musiker och bokhandlare, Elsa Hrafnhildur Yeoman, företagare, Karl Sigurðsson, artist och komiker, samt Eva Einarsdóttir, socialarbetare.

Islandsbloggen i morgon: Framgångar för Näst bästa partiet, kommunen där lotten får avgöra vem som får majoritet och kvinnorna som dominerar i Árneshreppur.

Här kan du se Jón Gnarrs tacktal, här testa Facebook-applikationen som gör att du kan prova på hur det är att vara borgmästare i Reykjavík och här läsa mer om valresultatet.