söndag 16 maj 2010

Elva män åtalas för sexköp

Elva män åtalas för att ha köpt sex. Det är första gången som lagen som förbjuder köp av sexuella tjänster prövas. Sexköpen ägde rum i slutet av förra året i olika bordeller i Reykjavíkområdet. Kvinnan som drev bordellerna dömdes nyligen till fängelse för koppleri och narkotikabrott.

Sjutton män utreddes misstänkta för köp av sexuella tjänster. Mot sex misstänkta anser åklagaren att bevisen är för svaga för att åtala. Av de elva män som nu åtalas har vissa erkänt och flera misstänks ha köpt sex vid flera tillfällen. Priset uppges ha varit 20 000 isländska kronor vid varje sexköp.

Alltinget förbjöd köp av sexuella tjänster förra året. Maxstraffet för brottet är ett års fängelse. Rättegången i Héraðsdómur Reykjavíkur blir första gången som lagstiftningen prövas i domstol.

Den 32-åriga kvinna som drev bordellerna där sexköpen ägde rum avtjänar nu ett fängelsestraff för koppleri och narkotikabrott, och utreds för nya fall av misstänkt koppleri och människohandel. Hon fortsätter också enligt åklagarens misstankar att göra sig skyldig till brott även i fängelset. 32-åringen ska nämligen med löfte om ersättning på 500 000 kronor försökt hota en ung kvinnlig medfånge till prostitution.

32-åringen väntar på ett nytt åtal för människohandel, misshandel, koppleri, olaga frihetsberövande, våld mot tjänsteman och olaga hot. Hon misstänks ha lockat utländska kvinnor till landet, tagit ifrån dem pass och identitetshandlingar, hållit dem inlåsta och tvingat dem till prostitution.

Kvinnan ska enligt åtalet ha bedrivit ett skräckvälde i de lägenheter som användes som bordeller. De prostituerade ska inte ha fått gå på toaletten, äta eller sova utan 32-åringens tillstånd. Hon ska också regelbundet ha hotat dem med grova våldtäkter.

Här kan du läsa mer om domen mot den 32-åriga kvinnan.