tisdag 25 maj 2010

Fortfarande lugnt vid Eyjafjallajökull

En knappt två kilometer hög pelare av ånga. Det är i nuläget det enda spåret efter vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull. Vulkanen vilar fortfarande, och rörelserna i jordskorpan och jordskalven tycks vara på väg att upphöra.

I går kom inga rapporter om nedfall av aska. Det syns heller ingen aska i den ångpelare som alltjämt tornar över Eyjafjallajökull. Den sista aktiviteten vid kratern kan ha varit den explosion som inträffade vid 14-tiden lokal tid i söndags. Även natten har varit lugn och utan någon mätbar aktivitet vid Eyjafjallajökull.

Enligt Veðurstofa Íslands tyder allt på att utbrottet har upphört åtminstone tillfälligt. Rörelserna i jordskorpan avtar, och ligger på en till två Hertz vilket dock är betydligt mer än innan utbrottet började.

Men det är ännu för tidigt att säga om magma fortsätter att strömma in under vulkanen - och det är avgörande för om utbrottet det rör sig om en paus i utbrottet eller om det faktiskt är över helt och hållet. Det finns också alltjämt en viss risk för översvämningar.

Jordskalven under glaciären var under söndagen bitvis mycket intensiva om än svaga. I går var skalven glesa, grunda och fortsatt svaga. De flesta har sitt epicentrum nära Þórsmörk. Att de är grunda betyder sannolikt att de inte kan kopplas ihop med något nytt inflöde av magma.

Veðurstofa Íslands tar heller inte längre fram några askprognoser. Från Katla finns inga tecken på ökad aktivitet.

Men det tar enligt experterna åtminstone en vecka innan det definitivt går att säga om utbrottet vid Eyjafjallajökull är över för den här gången. Vid den förra eruptionen mellan 1821 och 1823 gick det lång tid mellan utbrotten.

Inflödet av magma under Eyjafjallajökull började sannolikt redan 1944. Då började magma att strömma in under glaciären som också kom i rörelse på grund av oron. Sedan dess har trycket ökat gradvis med nytt inflöde av magma.

När utbrottet vid Fimmvörðuháls upphörde följde det ungefär samma mönster som nu. Magmatillströmningen slutade, jordskalven avtog, glaciären sjönk tillbaka och rörelserna i jordskorpan lugnade ned sig. Därefter ökade aktiviteten plötsligt två dagar senare på en annan plats i samma vulkaniska system, och efter några timmar fick magman sitt utlopp nära Eyjafjallajökulls topp. Den magman hade alltså legat och väntat i nästan 200 år, och frågan är förstås om det fortfarande finns magma som kommer att söka sig upp genom jordskorpan.

Vid vulkanens fot är täcket av vulkanaska tjockt. Heiða Björg Scheving, bonde vid Hvassafell, säger till Fréttablaðið att korna i går släpptes ut för första gången efter att ha väntat i ladan på att utbrottet skulle upphöra:
"Här är naturligtvis stor glädje och man blev direkt optimistisk när det stod klart att utbrottet förmodligen var på väg att sluta. Vi släppte ut korna för första gången i dag och de var förhoppningsvis nöjda med det. ... Det finns massor av aska på alla våra ängar, ett fem till sex centimeter tjockt täcke, men där gräset har växt sig högt ser allt på håll grönt och fint ut. Vi slog gräset hos oss i går och då såg man hur mycket aska som finns på ängarna och hur fin den är. Men det går inte att göra annat än att vänta och se vilken påverkan det har. ... Vi har beslutat oss för att fortsätta som vanligt, behandla alla ängar precis som vanligt. Ett förmodat slut på utbrottet fungerar naturligtvis precis som en vitaminspruta."

Berglind Hilmarsdóttir, bonde vid Núp III nära Hvolsvöllur, säger till Morgunblaðið att hon är glad att utbrottet tycks vara över, men är också orolig över asknedfallets konsekvenser:
"I själva verket är läget här i bygden ännu mycket oklart. Det är mycket sannolikt att höet i sommar inte blir av första klass eftersom det finns mycket aska på ängarna. Vilken inverkan det kan ha på boskapen här på lång sikt är omöjligt att säga."




Biluthyrningsfirman Route 1 ordnade en fototävling för bilder tagna på Eyjafjallajökull längs med ringvägen. Ovan kan du se några av bidragen.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.

Andra medier om vulkanutbrottet:
"Vi kom lindrigt undan": Sveriges Television
Askan i Aura å är inte hälsofarlig: Åbo Underrättelser