
Nedfallet av vulkanaska har drabbat stora delar av sydkusten. För många bönder väntar ett besvärligt år där betet riskerar att inte räcka till samt innehålla höga halter fluor. Statens kostnader för vulkanutbrottet väntas uppgå till minst 400 miljoner isländska kronor.
Men fågellivet och växtligheten tycks klara sig bättre än boskapen. Tillgången till föda för fåglarna är nämligen god. Askan värmer jorden vilket får maskar att komma närmare jordytan. Landbúnaðarháskóli Íslands har provsått korn i ren aska samt i vanlig jord, och det askodlade kornet växte snabbare.
Stormfågeln såg lätt förvirrad ut när den upptäckte askan som täcker marken på delar av sydkusten, men ser ut att ha vant sig. Strandskatan lägger vanligen ägg i sand eller grus. Nu har den vid vissa tillfällen i stället nöjt sig med att lägga äggen i högar av aska.
Mycket tyder dock enligt Fuglavernd att många fåglar också söker nya häckningsplatser som är mindre drabbade av nedfallet av aska. Många avstår sannolikt också från att lägga ägg i år.
Flyttfåglarnas ankomst ser heller inte ut att ha påverkats av vulkanutbrottet. Silvertärnan sågs första gången vid Höfn den 24 april. Sedan 1998 har de första rapporterna om arten kommit mellan den 15 och den 27 april, uppger Fuglar.
Lunnefågeln sågs enligt Georg Eiður Arnarson i havet utanför Västmannaöarna den 13 april, vilket är några dagar tidigare än vanligt. Lunnefåglarnas bohålor ställde till det vid en brand på Vigur den 22 april. På delar av ön är marken söndergrävd av hålor. Det gjorde elden svårbekämpad för brandkårerna från Súðavík, Ísafjörður och Bolungarvík eftersom den spred sig i hålorna.
Branden inträffade före lunnefåglarna anlänt till Vigur, och tros inte få någon effekt på fågellivet på ön, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och här hittar du webbkameror som visar utbrottet.
Foto: Mýrdalshreppur
Grafik: Veðurstofa Íslands