tisdag 11 maj 2010

Fryser tillgångar på 150 miljoner kronor

Fyra toppchefer i FL Group har fått sina tillgångar frysta. Jón Ásgeir Jóhannesson får inte längre röra tillgångar värda 151,6 miljoner isländska kronor - ändå fattas det nästan 100 miljoner för att täcka Skattrannsóknarstjóri ríkisins krav.

Jón Ásgeir Jóhannesson, Hannes Smárason, Skarphéðinn Berg Steinarsson och Jón Sigurðsson misstänks enligt Vísir för att under åren 2006 och 2007 ha struntat i att betala in mångmiljonbelopp i moms. Tillgångarna har belagts med kvarstad eftersom det enligt myndigheterna är nödvändigt att säkra att det finns pengar till att betala skatterna.

Jón Ásgeir Jóhannesson tillbakavisar kraven. Han anser att det handlar om eventuella skatteskulder, och ingen brottslig skatteflykt eftersom redovisningen godkänts av FL Groups experter. Styrelsemedlemmar kan endast bli betalningsskyldiga om de känt till oegentligheter eller agerat försumligt. Jón Ásgeir Jóhannesson hävdar att han inte hade någon kännedom om den redovisning som nu är under utredning.

De tillgångar tillhörande Jón Ásgeir Jóhannesson som frusits är en bostad värd 100 miljoner isländska kronor, mark i Skagafjörður värd 14 miljoner, ett sommarhus värt 10 miljoner, två Range Rovers, en Hummer, en Mini Cooper och en Bentley Continental. Fordonen är värda sammanalgt 24 miljoner. Dessutom har banktillgångar på 3,6 miljoner belagts med kvarstad. Det sammanlagda värdet på kvarstaden är 151,6 miljoner isländska kronor, vilket är betydligt mindre än de 245 miljoner som myndigheterna vill frysa.

Att meddela Jón Ásgeir Jóhannesson beslutet om kvarstaden var enligt Vísir mycket svårt. Myndigheterna hänvisades till hans advokat som sades vara på resa. Ingen på advokatbyrån ville leka "springpojke" åt myndigheterna, och varken ta emot beskedet eller förmedla det vidare till advokaten. De ville heller inte lämna ut eller sade sig inte ha tillgång till advokatens mobilnummer. Beslutet om kvarstaden verkställdes ändå.

Begäran om kvarstad på Hannes Smárason uppgick till 150 miljoner. De tillgångar som frusits motsvarar bara en liten del av begäran. Där ingår banktillgångar på 3,4 miljoner isländska kronor, en Lincoln Navigator värd 4 miljoner och en Range Rover till samma värde.

Skarphéðinn Berg Steinarsson har fått fastigheter och fordon till ett värde av 31 miljoner belagda med kvarstad och Jón Sigurðsson två fastigheter och fordon till ett värde av 71 miljoner.

De tidigare Kaupþing-cheferna Ingólfur Helgason och Steingrímur Kárason greps i dag enligt RÚV av polis och väntas begäras häktade vid Héraðsdómur Reykjavíkur i morgon. Liksom Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson misstänks de för ekonomisk brottslighet, bland annat olaglig kurspåverkan, som enligt åklagare ägde rum strax före banken kollapsade.

Enligt den parlamentariska krisutredningen hade Ingólfur Helgason lånat 1,7 miljarder isländska kronor till att köpa aktier i Kaupþing. Steingrímur Kárason var skyldig en miljard för aktieköp. Kaupþing avskrev det personliga ansvaret för lånen vid ett styrelsemöte i september 2008.

Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson överklagade båda fredagens häktningsbeslut till Hæstiréttur Íslands, som i går beslutade att inte riva upp tingsrättens bedömning. En av tre domare ville dock försätta männen på fri fot eftersom de misstänkta i nuläget inte bör kunna påverka utredningen som gäller händelser som ägde rum mellan 2005 och 2008.

Åklagaren Ólafur Þ. Haukssons har även kallat Kaupþings tidigare styrelseordförande Sigurður Einarsson till förhör. Enligt Vísir är han beredd att resa till Island mot löftet om att han inte blir gripen. Sigurður Einarsson kan också tänka sig att bli förhörd i Storbritannien där han bor.

Här kan du läsa mer om häktningen av Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson och här mer om Jón Ásgeir Jóhannesson.