fredag 21 maj 2010

Homer Simpson på besök i IslandHomer Simpson råkar hamna i trubbel på Island i det avsnitt av "The Simpsons" som sändes i USA i söndags. Efter att ha tagit lån och sålt dem till hedgefonder, banker och låneinstitut över hela världen slutar det inte bättre än att demonstranter i Reykjavík bränner en docka föreställande den gula seriefiguren utanför något som förmodligen ska föreställa Seðlabanki Íslands eller Landsbanki.

Det är nämligen över huvud taget lite sisådär med isländskan. Krav som Við vilja okkar peninga! och Segna upp nú på plakaten skvallrar om att demonstranterna har det lika besvärligt med ekonomin som med grammatiken.

Det är dock inte första gången som Island dyker upp i "The Simpsons". Tidigare har Homers arbetskamrat Carl Carlson sagts härstamma från öriket, och riktiga kalenderbitare har också noterat att Homer och hustrun Marge en gång har strosat förbi en restaurang med namnet What They Eat in Iceland.

Avsnittet är det tjugoandra i den tjugoförsta säsongen av "The Simpsons". Det har ännu inte sänts i Sverige och ligger heller inte på Youtube. Ovan kan du kika på en hemgjord variant av ett besök från Homer Simpson på Island.