torsdag 20 maj 2010

Interpol fortsätter jaga Kaupþing-chef

Arresteringsordern mot Sigurður Einarsson står fast. Hæstiréttur Íslands nobbar Kaupþings tidigare styrelseordförandes överklagan. Sigurður Einarsson är därmed alltjämt efterlyst av Interpol.

Åklagaren Ólafur Þór Haukssons utredning av misstänkt brottslighet inom Kaupþing rullar vidare. Förhören fortsätter men flera tidigare häktade, Magnús Guðmundsson, Hreiðar Már Sigurðsson, Ingólfur Helgason och Steingrímur Kárason, har försatts på fri fot eftersom de inte längre anses kunna påverka utredningen. Samtliga är alltjämt belagda med reseförbud och får inte lämna Island.

Sigurður Einarsson efterlystes genom Interpol den 11 maj. Han bor i Chelsea i London, men vill inte låta sig förhöras på Island utan garantier för att han inte grips av polisen. Han har också erbjudit Ólafur Þór Hauksson att förhöra honom i Storbritannien, något som åklagaren hittills inte har nappat på. Sigurður Einarssons advokat Ian Burton säger till Vísir att han är mycket kritisk till myndigheternas metoder:
"För mig verkar det som att den här åklagaren vill visa allmänheten att han är en tuff man som kan låsa in folk. ... Den här åklagaren vill inte ha dialog. Han vill uppföra sig som John Wayne i en cowboyfilm."

Sigurður Einarsson köpte bostaden i London 2008 för omkring två miljarder isländska kronor. I maj samma år kom han överens med Kaupþings styrelse om att han skulle bo kostnadsfritt i huset. Det ordnades genom att banken hyrde huset av den ende hyresgästen, Sigurður Einarsson. Kaupþing stod också för inredning för mångmiljonbelopp, skriver DV.

I den parlamentariska krisutredningen får Kaupþing kritik för brister i bokföringen för kontoret i London. Brittiska myndigheter ska 2005 ha påpekat att det var olämpligt att privata utgifter bokfördes på banken. Utredarna skriver också att det fanns uppenbara brister i redovisningen.

Jón Ásgeir Jóhannesson har fått sina tillgångar frysta och krävs på miljardbelopp av Glitnirs konkursförvaltare. Han förnekar alla misstankar om oegentligheter, men lämnar ändå styrelserna för House of Fraser och Iceland Foods för att undvika att företagen skadas. Enligt ett pressmeddelande tar Baldvin Valtýsson, tidigare chef för Landsbanki i Storbritannien, över som styrelseordförande i Iceland Foods.

Regeringen beslutade i tisdags att specialåklagarämbetet ska finnas kvar till och med år 2014. Då förväntas utredningarna av misstänkt brottslighet i samband med finanskraschen vara avslutade. Utredningen kostar staten totalt fem miljarder isländska kronor. Anslagen för 2011 och 2012 ökas samtidigt till 1,2 miljarder per år.

Här kan du läsa mer om anklagelserna mot före detta bankchefer och affärsmän.