fredag 7 maj 2010

Mer aska än lava från Eyjafjallajökull

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull har gått in i en ny fas. Lavaflödet har nästan upphört helt och hållet och i stället ökar mängden aska snabbt. Magma fortsätter att strömma in under glaciären. Inget tyder på att utbrottet kommer att sluta inom kort.

Eruptionen vid Eyjafjallajökull har bytt karaktär och gått in i en ny fas. Det fastslår Veðurstofa Íslands och Jarðvísindastofnun. Lavaflödet har nästan upphört, och under gårdagen rörde det sig inte längre norrut nedför Gígjökull.

Även vattenståndet i Markarfljót har sjunkit, vilket också understryker att avsmältningen till följd av lavans möte med glaciärisen har avtagit. I går firades också att det var hundra år sedan bygget av skyddsvallarna vid floden började byggas. Vallarna har förhindrat att översvämningarna i området skulle bli ännu större.

Den största delen av magman faller nu över Eyjafjallajökull som förhållandevis grov och svart vulkanaska efter explosioner i kratern. Det innebär att utbrottet nu åter är av samma karaktär som under de inledande dagarna då askmolnen orsakade stora problem för flygtrafiken i Europa. Produktionen av aska är dock betydligt mindre nu. Askmolnet nådde i går upp till tio kilometers höjd.

Askregnet väntas pågå i åtminstone ytterligare några dagar. De närmaste dagarna väntas askan falla söder och öster om Eyjafjallajökull. Så mycket aska har nu blåst över museet i Skógar att både byggnader och vissa utställningsföremål kan ha tagit skada.

I Vík í Mýrdal uppmanas befolkningen att hålla sig inomhus och skolan har stängt. Stora mängder aska föll under natten och morgonen och ligger nu som ett några millimeter tjockt fint täcke över marken. I förmiddags uppmättes 418 mikrogram skadliga partiklar per kubikmeter luft. Umhverfisstofuns gränsvärde för god luft går vid 50 mikrogram.

Rörelserna i jordskorpan minskade något under gårdagen, och är nu på samma nivå som när utbrottet började den 14 april. Däremot fortsätter jordskalven att vara relativt många och kraftiga.

Att göra vägen till Þórsmörk framkomlig igen blir enligt Vegagerðin inte särskilt komplicerat. En fyra kilometer lång sträcka behöver repareras. En kilometer av vägen är totalförstörd.

Sigmundur Einarsson, geolog vid Náttúrufræðistofnun Íslands, skriver att det är uppenbart att södra Islands vulkaner genomgår olika perioder av aktivitet. Han spekulerar också i samband mellan olika vulkaner, som om till exempel utbrotten på Hemön och Surtsey kan ha lättat på trycket vid Katla. Men han vågar inte komma med några definitiva prognoser - Katla kan, precis som i dagsläget, hålla sig lugn i många år till, men också eruptera vilken sekund som helst.

Icelandair tror att turistnäringen förlorar mellan 30 och 50 miljarder isländska kronor på grund av vulkanutbrottet, skriver Vísir. I morgon påverkas sannolikt flygtrafiken på nytt då flygplatserna i Reykjavík och Keflavík kan tvingas stänga på grund av askmolnet. Trafiken dirigeras då om till Akureyri.

Míla har nu satt upp en värmewebbkamera som visar utbrottet vid Eyjafjallajökull från Þórólfsfell i helt nya färger. Du hittar webbkameran här.

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull.

Grafik: Veðurstofa Íslands och Náttúrufræðistofnun Íslands