onsdag 26 maj 2010

Populära borgmästare kan förlora makten

Två tredjedelar av befolkningen i Hafnarfjörður vill att Lúðvík Geirsson fortsätter som borgmästare. Men förtroendet för hans parti är inte alls lika stort - enligt en opinionsmätning gjord vid Háskóli Íslands ser nämligen Socialdemokraterna ut att tappa majoritetsställningen i kommunen.

Socialdemokraterna har haft makten i Hafnarfjörður i åtta år och fick egen majoritet med sex mandat av elva möjliga. Nu minskar väljarsympatierna till 46,1 procent och fem mandat. Självständighetspartiet har stöd av 33,6 procent av väljarna vilket motsvarar fyra mandat, och Gröna vänsterns 17,9 procent ger två mandat. Framstegspartiet får 2,3 procent.

Om det skulle bli ett valresultat lär alltså Gröna vänstern uppvaktas både av Självständighetspartiet och Socialdemokraterna för att bilda en ny majoritet i Hafnarfjörður.

67,5 procent vill enligt ett pressmeddelande att Lúðvík Geirsson fortsätter som borgmästare i fyra år till. Men borgmästaren står på sjätte plats på listan och skulle i dagsläget alltså inte komma in i kommunstyrelsen. Men det är mycket jämnt och det krävs omkring 800 röster för Socialdemokraterna för att norpa tillbaka mandatet från Självständighetspartiet.

17 procent av väljarna föredrar Självständighetspartiets Valdimar Svavarsson som borgmästare, 9 procent Gröna vänsterns Guðrún Ágústa Guðmundsdóttir och 1 procent Framstegspartiets Valdimar Sigurjónsson.

Lúðvík Geirsson säger till Vísir att han är säker på att han kommer att styra kommunen även de fyra kommande åren: "Jag är övertygad om att befolkningens stöd kommer att visa sig i valurnan på lördag."

I grannkommunen Reykjavík säger 92,5 procent av invånarna enligt en opinionsmätning nej till skattehöjningar efter valet. Gröna vänstern och Socialdemokraterna är de enda partierna som inte utesluter höjd kommunalskatt, skriver Morgunblaðið.

Bästa partiet fortsätter att gå fram som en ångvält i opinionsmätningarna i huvudstaden. 43,1 procent och sju mandat, ett från att nå egen majoritet, får Jón Gnarrs parti i Morgunblaðiðs väljarbarometer. Självständighetspartiet har stöd av 28,8 procent av väljarna vilket ger tre mandat, Socialdemokraterna får 16,6 procent och två mandat och Gröna vänsterns 6,3 procent räcker till ett mandat.

I Reykjavík ser det alltså ut som att den populära Hanna Birna Kristjánsdóttir kan tvingas att lämna ifrån sig makten. Hon har dock öppnat för en bred koalition. Jón Gnarr har också meddelat att politiken kommer att komma i första hand om han blir borgmästare - även det är en förändring som signalerar att Bästa partiet har blivit mer på allvar i takt med att väljarstödet har ökat.

Bästa partiet har flest unga sympatisörer. 49,2 procent av männen tänker lägga sin röst på partiet jämfört med 35 procent av kvinnorna. Alla andra partier har fler kvinnliga än manliga väljare, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om lördagens kommunalval och här mer om Bästa partiet.