torsdag 20 maj 2010

Recension: Þórdís Elva Þorvaldsdóttir: Á mannamáli - Ofbeldi á Íslandi

Mannen trängde in kvinnan på toaletten på Hótel Saga i Reykjavík, låste dörren, tvingade ned henne över toalettstolen, slet av henne kläderna, pressade ned henne på golvet, tryckte in sin penis i kvinnans mun, och hade sedan analt och vaginalt samlag med henne.

När kvinnan kom till akutmottagningen konstaterade läkarna att hon blödde på armen och låret. I ändtarmen fann läkarna skador typiska för den som blivit utsatt för en våldtäkt.

Héraðsdómur Reykjavíkur frikände mannen från våldtäktsåtalet. Domstolen ansåg inte att det gick att bevisa att samlaget skett under tvång. Kvinnan hade inte protesterat och mannen hade heller kanske inte förstått att sexet skedde mot hennes vilja.

Den friande domen väckte våldsamma reaktioner. Þórdís Elva Þorvaldsdóttir var en av dem som kokade av vrede vid köksbordet. Hon satte sig ned för att skriva en insändare om domslutet. Efter nitton sidor insåg hon att det måste bli en bok i stället.

Á mannamáli - Ofbeldi á Íslandi är en rasande uppgörelse med ett rättsväsende som tycks göra sitt yttersta för att förstå våldtäktsmän. Visst finns det en hel del underligheter i systemet: Maxstraffet för våldtäkt mot barn är tolv års fängelse, medan våldtäkt mot en vuxen kan ge sexton års fängelse. Trots att lagen säger att våldtäkt mot barn - minimistraffet är visserligen högre - ska bedömas strängare.

Straffskalan är i sig intressant. Det längsta straffet som utdömts för en våldtäkt i Islands historia är åtta års fängelse. Då krävdes femton våldtäkter, varav flera gruppövergrepp, samt misshandel och hot i två års tid som en man utsatte sin sambo för.

En annan man låste in sin 17-åriga flickvän i ett sommarhus. Han slog och sparkade henne under flera timmar, knuffade henne nedför en stege, hällde kokande vatten över henne, förde upp en glashållare av trä i slidan och våldtog henne vaginalt och analt. När 17-åringen kom till sjukhuset sade läkarna att skadorna var bland de värsta de sett. Straffet blev fyra och ett halvt års fängelse.

Þórdís Elva Þorvaldsdóttir undrar vad som egentligen krävs för att lagens strängaste straff ska utdömas. När det inte räcker med att nästan slå ihjäl en människa samt utsätta henne för upprepade gruppvåldtäkter för att åtminstone halva straffskalan ska användas.

Á mannamáli - Ofbeldi á Íslandi är en rasande debattbok som placerar sig någonstans mittemellan Nina Björks Under det rosa täcket och Katarina Wennstams Flickan och skulden. Þórdís Elva Þorvaldsdóttir går igenom domar, diskuterar kvinnosyn och spräcker bilden av Island som ett jämställt paradis. Här finns fortfarande forntida skräcködlor som de ständiga frågorna om klädsel, alkoholintag, motstånd, sexliv, utmanande beteende och förhållande till gärningsmannen.

Boken är välskriven och gedigen, även om Þórdís Elva Þorvaldsdóttir ibland skriver läsaren lite för mycket på näsan. Men mestadels gör hon det bra, med lagom doser distans, upprördhet och syrliga sarkasmer.

Från politiskt håll, från höger till vänster, hamnar enligt Þórdís Elva Þorvaldsdóttir mäns övergrepp mot kvinnor i skymundan. När FN kritiserar fiskekvotsystemet är debatten livlig, när FN kritiserar avsaknaden av en plan för att hantera våldtäktsoffer lyser engagemanget med sin frånvaro. Frågorna hamnar hos olika departement vilket gör att ingen tar ansvar för helheten. Samtidigt ökar antalet anmälda sexbrott, medan de fällande domarna uteblir.

Drygt var tionde anmäld våldtäkt går vidare till riksåklagaren. Tre av tio leder till åtal. Knappt hälften av dessa leder till fällande dom.

Statistiken visar att omkring en procent av alla våldtäktsanmälningar är falska. I snitt betyder siffrorna sammanräknat att var femtionde sexbrottsling döms, resten går fria.

Våldtäktsmannen på Hótel Saga blev faktiskt inte en av dem. Hæstiréttur Íslands skickade tillbaka målet till Héraðsdómur Reykjavíkur med motiveringen att tingsrätten hade missförstått lagen. I den nya domen blev straffet tre års fängelse.

Turerna var dock många kring rättsfallet. Somliga hävdade att Hæstiréttur Íslands lade sig i Héraðsdómur Reykjavíkurs arbete. Och riksåklagaren ville peta en av domarna inför prövningen i Hæstiréttur Íslands sedan han öppet deklarerat att bevisningen i våldtäktsmål i princip aldrig är tillräcklig.

Hæstiréttur Íslands fastställde tingsrättens dom på tre års fängelse och 1,5 miljoner isländska kronor i skadestånd. En av domarna ville dock fria mannen. Samme domare som tidigare tvivlat på möjligheterna att över huvud taget fälla någon för våldtäkt tyckte alltjämt inte att det stod utom rimligt tvivel att kvinnan faktiskt ville ha sex med den okände mannen.

Betyg: Fyra påsar Djúpur.

Här kan du läsa mer om våldtäkten på Hótel Saga och här kan du läsa mer om en annan våldtäktsdom som också resulterade i åtta års fängelse.