torsdag 6 maj 2010

Seðlabanki: Snålt med jobb och tilltugg

Kaffebrödet var lika dystert som prognoserna för arbetsmarknaden när Seðlabanki Íslands i går bjöd till presskonferens i Reykjavík för att meddela att styrräntan sänks. Den nya styrräntan är 8,5 procent, en sänkning med 0,5 procentenheter.

Utsikterna för statsfinanserna förbättras visserligen, men återhämtningen går långsamt. Kronans kurs har stabiliserats, och nya låneutbetalningar genom Internationella valutafonden tryggar tillgången till kapital för ett par år framåt. Inflationen ökade under februari och mars, men backade något under april.

Men läget på arbetsmarknaden väntas inte förbättras nämnvärt varken i år eller nästa år. För 2010 förutspår Seðlabanki Íslands enligt ett pressmeddelande en arbetslöshet på 9,5 procent, och för 2011 på 8,9 procent. 2012 väntas arbetslösheten sjunka till 6,6 procent.

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull innebär på kort sikt bortfall av miljardintäkter. Bokningsläget inför sommaren är förhållandevis dåligt, och turistnäringen befarar att intäkterna kan minska med 20 miljarder isländska kronor jämfört med 2009. Det innebär också att många arbetstillfällen uteblir.

Samtidigt finns det hopp om att vända trenden. I mars ökade antalet hotellövernattningar till 93 700, en ökning med 13 procent enligt Hagstofa Íslands. Enligt Icelandair ökade antalet sökningar på Island med 800 procent i samband med utbrottet. Och sökningarna på resor till Island ökade med 600 procent. Men hittills har intresset inte resulterat i någon bokningsrusning, och resebranschen satsar tillsammans med regeringen 700 miljoner på att marknadsföra Island som ett säkert resmål.

De dystra utsikterna för arbetsmarknaden rimmade också väl med det torftiga utbudet under gårdagens presskonferens. Enligt Vísir brukade Seðlabanki Íslands under de goda åren bjuda journalisterna på generösa mängder av goda tilltugg, bland annat flatkökur, tunna bröd av vete, råg och korn som gräddas på spisen. Men i går serverades bara billiga köpekex till kaffet.

Här kan du läsa mer om arbetslösheten på Island och här mer om Eyjafjallajökulls inverkan på turismen.