torsdag 27 maj 2010

Strandat får överlevde fall från klippa

Dollý är ett får med om inte nio så åtminstone två liv. Tackan klarade sig oskadd från ett minst tjugo meter högt fall vid Stórhöfði på Hemön, och kunde återförenas med sina två lamm.

Stórhöfði ligger på Hemöns sydspets. På de gröna klipporna strosar får och under sommarhalvåret har de sällskap av tusentals lunnefåglar som håller till i hålor vid vattnet.

På Västmannaöarna betar fåren på de branta klipporna, och ses ofta som små vita bräkande prickar högt upp på de gröna bergen. Ibland händer det att ett djur tappar fästet och faller i havet. Sådana olyckor är vanligare på hösten då fåren söker sig närmare klippornas kanter när de söker efter föda.

Det var exakt det öde som drabbade Dollý. Fåret föll minst tjugo meter från klippan och landade i havet, men måste ha lyckats ta sig in till strandkanten. Där upptäcktes Dollý efter uppskattningsvis en halv dag. Bonden Haukur Guðjónsson tog sig dit med båt och släpade Dollý ombord. Tackan ville inte äta något bröd på den lilla strandremsan, trots att Dollý sannolikt var hungrig. Men väl på plats i den något tryggare båten vaknade aptiten till liv igen. Hon fick sedan återförenas med sina två lamm på Stórhöfði.

"Hon är helt frisk", säger fårägaren till Fréttablaðið.

Dollý är döpt efter det än så länge något mer berömda klonade fåret med samma namn.

Här kan du läsa mer om Hemön.