måndag 10 maj 2010

Vík í Mýrdal spökstad i vulkanaskan

Vík í Mýrdal på den isländska sydkusten har förvandlats till en spökstad där vulkanaskan från Eyjafjallajökull täcker gatorna och husen. Två tredjedelar av invånarna har övergett samhället och den kvarvarande befolkningen uppmanas att hålla sig inomhus. I dag är skolorna i kommunen stängda för att försöka sanera byggnaderna från askan som också letar sig förbi låsta dörrar och fönster.

I helgen har askan fallit över Þorvaldseyri och västerut mot Vík í Mýrdal. Ringvägen är alltjämt öppen men på Sólheimasandur öster om Skógar är sikten på sina håll mellan fem och tjugo meter. Polisen i Hvolsvöllur uppmanar alla trafikanter att köra försiktigt, inte stanna i onödan samt att enbart resa om det är nödvändigt.

I Kirkjubæjarklaustur och Vík í Mýrdal har ett sjuttiotal uppsökt Röda Korsets hjälpcentraler. Luften i området är mycket dålig och mängden miljögifter ligger enligt Umhverfisstofnun högt över gränsvärdena. Det gör att många får svårt att andas även inomhus.

Skolorna i Vík í Mýrdal hålls stängda för sanering även i dag. Kommunens idrottsanläggningar har också varit stängda de senaste dagarna. Arbetet med att få bort askan har hållit på hela helgen, bland annat genom att spola gatorna, men ny aska blåser ständigt in över samhället. Omkring två tredjedelar av samhällets drygt 300 invånare lämnade området och valde att tillbringa helgen med släkt eller vänner på annan ort.

Situationen för bönderna i regionen blir också allt mer bekymmersam. I vinter uppstår det sannolikt foderbrist eftersom den mark som används för hö till stora delar förstörs av askan. Risken är att det inte finns inhemskt foder att köpa till vintern, och att importera innebär stora merkostnader för en bransch som redan drabbats hårt av vulkanutbrottet.

Lavaflödet från Eyjafjallajökull har nu knappt rört sig framåt på en hel vecka, och befinner sig alltjämt omkring en kilometer från glaciärlagunen vid Gígjökull. I stället fortsätter produktionen av aska, även om den har mattats av något under de senaste dagarna. I början av veckan väntas askan falla söder och öster om glaciären, uppger Veðurstofa Íslands.

Efter flera dagar med häftiga rörelser i jordskorpan och många jordskalv tycks jorden under Eyjafjallajökull enligt Jarðvísindastofnun åter ha lugnat ned sig något, även om skalven inte har upphört. Glaciären drar sig nu tillbaka i stället för att expandera. Det kan tyda på att inflödet av magma har minskat. Det finns dock inget som pekar på att utbrottet är på väg att upphöra inom kort. Det finns heller inga tecken på någon ökad aktivitet vid Katla.

Mullret från vulkanen har under helgen i vissa fall hörts på tjugo mils avstånd. Vissa är dock inte nöjda med det - polisen har avvisat flera nyfikna som har struntat i att vägen till Þórsmörk är stängd på grund av utbrottet.

Askmolnen har ställt till med stora problem för flygtrafiken under helgen. Även i dag har både Icelandair och Iceland Express flugit från Akureyri i stället för Keflavík, men ordinarie trafik återupptogs under förmiddagen med undantag för Hemön. I morgon ser askprognosen mer gynnsam ut för flygplatserna i Reykjavík och Keflavík.

Här kan du läsa mer om Vík í Mýrdal, här mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull, här hittar du webbkameror som visar eruptionen och här kan du se grafik över hur askan bredde ut sig i onsdags och torsdags.

Foto: Mýrdalshreppur
Grafik: Veðurstofa Íslands