onsdag 2 juni 2010

Bästa partiet öppnar sajt för bättre Reykjavík

Bästa partiet vill minska avståndet mellan väljarna och den politiska makten. På sajten Betri Reykjavík kan invånarna nu gå in och påverka förhandlingarna mellan Bästa partiet och Socialdemokraterna.

Målet är att skapa ett folkets rådhus på nätet genom att införa ett element av direktdemokrati. Betri Reykjavík ska fånga upp idéer, uppmuntra till diskussioner och låta intresserade ta ställning till förslag som de folkvalda överväger. Förhandlingarna mellan Bästa partiet och Socialdemokraterna om att bilda en koalition fortsätter, och på sajten går det också att föreslå vilka frågor som ska prioriteras och hur under samtalen.

På Betri Reykjavík finns bland annat förslag om nya cykelbanor, marknader i centrum, flytt av flygplatsen, satsningar på elfordon och järnväg till Akureyri samt kvartersråd på nätet.

Bästa partiets ledare Jón Gnarr meddelade i går att han avslutar sitt uppdrag vid Borgarleikhúsið i Reykjavík. I januari knöts han till teatern för ett år. Han har bland annat funderat kring hur nya besökare ska lockas till teatern samt håller på med ett manus. Den främsta anledningen till beslutet är tidsbrist, men om han inte slutat hade han också fått dubbla löner från kommunen. Jón Gnarr säger till Morgunblaðið att han vill skriva klart manuset:
"Det arbetet kan Benedikt Erlingsson regissera, jag har arbetat på det här tillsammans med honom. Det är visserligen inte helt färdigt men jag ska försöka avsluta verket när jag hittar ro om det blir någon ledig tid."

I rikspolitiken är Självständighetspartiet åter största parti. I en Gallupmätning utförd på uppdrag av RÚV har partiet 30,2 procent av väljarsympatierna. 27 procent föredrar Gröna vänstern, 22,1 procent Socialdemokraterna och 13,8 procent Framstegspartiet. 6,9 procent hade lagt sin röst på något av de övriga partierna.

78 procent av de tillfrågade tycker att det är bra med opolitiska ministrar i regeringen. Socialdemokraternas väljare är mest positiva och Framstegspartiets mest negativa.

Här kan du läsa mer om valet i Reykjavík.