lördag 26 juni 2010

Fisket, Hjalteyri och Grenivík

I ett våldsamt oväder 1980 sjönk en kran i Eyjafjörðurs vatten vid Hjalteyri. Kranen ligger på mellan tre och elva meters djup, och är nu ett tillhåll för fiskar och skaldjur.

Hjalteyri ligger ett par mil norr om Akureyri. Här bor omkring 40 personer, och platsen är centralort i Arnarneshreppur, en av Islands minsta kommuner.

I början av 1900-talet fanns både isländska, norska, svenska, tyska och skotska fiskare i Hjalteyri. Sillen fanns då i så stora mängder att det till och med gick att lägga ut nät vid stranden.

Sillen försvann i början av 1960-talet efter årtionden av hårt fiske. Hjalteyri drabbades dock inte lika hårt som många andra orter när havets silver försvann. Det småskaliga och kustnära fisket gav alltjämt goda fångster.

1985 påbörjades en ny epok i Hjalteyris historia. Då inleddes nämligen fiskodling av hälleflundra med goda resultat. I den gamla sillfabriken finns nu ett kafé.

Men så var det den där kranen. Dykaren Gísli A. Guðmundsson hittade den i vattnet, och kring kranen påträffade han bland annat krabbor, torsk och rötsimpa. Du kan se bilder från dykningarna här.

Tvärs över fjorden, i Grenivík, försvann arbetslösheten i kommunen nästan i ett slag när Gjögur öppnade beredning av rundfisk i samma fabrik där Brim tidigare gjorde saltfisk. Brim sa upp de anställda i mars 2009 och produktionen upphörde i juni. Beslutet att lägga ned togs på grund av osäkerhet på marknaden.

Brim hade fiskat på en kvot tillhörande kommunen Grýtubakkahreppur, och fick lämna tillbaka kvoten när produktionen i Grenivík upphörde. Nu fiskar alltså Gjögur på samma kvot.

I februari började produktionen på nytt och gjorde raskt problemen med arbetslöshet till ett före detta problem, skriver Fréttablaðið.