söndag 20 juni 2010

Jón Gnarr dödshotad i korsord

Reykjaviks nye borgmästare Jón Gnarr hotas till livet i senaste numret av tidskriften Vikan. I ett kryss finns budskapet Gnarr verður skotinn. Men enligt Vikans chefredaktör rör det sig snarare om ett skämt än ett hot.

I tidningens pysselsektion finns en tävling där det gäller att hitta ord som gömmer sig bland långa rader av bokstäver som inte bildar några ord. Gnarr verður skotinn står det i en rad, en mening som inte ingår i tävlingsorden.

Hotet har inte anmälts till polisen. Polischefen Geir Jón Þórisson säger till Fréttablaðið att han inte vet hur han ska tolka budskapet i krysset:
"Det här är något nytt som jag inte känner till att jag har sett tidigare, att ett sådant hot läggs in i en text på det här sättet. Är det möjligt att se det här som ett hot? Jag förstår mig inte på det här helt och hållet."

Vikans chefredaktör Elín Arnar gav officiellt sitt stöd till Jón Gnarr och Bästa partiet inför kommunalvalen. Hon säger också att Jón Gnarr inte har något att frukta:
"Den som gör de här kryssen för oss är en stor skämtare. Han har alltid något sådant skämt för sig själv. ... Jag tycker att det här går över gränsen, det måste jag medge nu. Men är inte Gnarr känd för att också gå över gränsen? Då är det här kanske bara lämpligt."

Att bjuda på gratis bad blev som väntat en av Jón Gnarrs första åtgärder som borgmästare. I går slopades entréavgiften på Reykjavíks badhus, Árbæjarlaug, Breiðholtslaug, Grafarvogslaug, Kjalarneslaug, Laugardalslaug, Sundhöll Reykjavíkur och Vesturbæjarlaug, för alla som är högst 18 år. Badet är gratis sommaren ut. Något Jón Gnarr i rådhuset motiverade med att "en blöt medborgare är en glad medborgare". Kostnaden för kommunen uppgår till mellan 12 och 14 miljoner isländska kronor.

Sajten Betri Reykjavík, där invånarna uppmanas att tycka till om och föreslå förändringar i staden, finns nu under kommunens paraply och har samlat 5 000 användare. Jón Gnarrs dagbok om livet som borgmästare har på fyra dagar samlat 25 000 följare på Facebook.

Den 27-åriga statsvetaren Heiða Kristín Helgadóttir blir Jón Gnarrs närmaste medarbetare i rådhuset. Hon var också valgeneral för Bästa partiet.

Bästa partiet fick 34,7 procent av rösterna i kommunalvalet i Reykjavík. På 77 av de 20 666 valsedlarna hade Jón Gnarrs namn kryssats över. Den mest överkryssade kandidaten var Självständighetspartiets femtenamn på listan, Gísli Marteinn Baldursson, som 3 776 av 20 006 väljare inte ville se i kommunstyrelsen. Som jämförelse var det bara 81 personer som strök över toppkandidaten Hanna Birna Kristjánsdóttir.

Inför valet kom de fyra etablerade partierna överens om att annonsera i media för högst 11 miljoner isländska kronor. Självständighetspartiet var enda parti som överskred gränsen och köpte enligt Creditinfo medieutrymme för 11 819 786 isländska kronor. Socialdemokraterna annonserade för 10 206 835 kronor, Gröna vänstern för 6 790 714 kronor och Framstegspartiet för 2 417 397 kronor.

Partiets vd, Jónmundur Guðmarsson, beklagar i Vísir att Självständighetspartiet bröt överenskommelsen. Han förklarar det med att vissa lokalavdelningar på slutspurten inför valdagen köpte annonser utan att först kontrollera med partiet centralt.

Jón Gnarr inviger i dag laxfisket i Elliðaá. Att borgmästaren ska få upp säsongens första fisk på kroken är tradition. I sin dagbok skriver han om våndorna inför fisket:
"Jag har en gång tidigare åkt och fiskat lax och då fångade jag en öring genom att trassla in den i linan på något underligt sätt. Man sade att man aldrig hade sett något liknande tidigare. Jag antar att jag kommer att fånga en hälleflundra eller något liknande i morgon. Så är frågan: Hålla eller släppa?"

Här kan du läsa mer om Bästa partiet och Jón Gnarr.

Andra medier om Island:
Island - mer än en gäspning: Nerikes Allehanda
Lär av Island - nätets frizon: Expressen
Island säkrare hamn för integriteten: Fria Tidningen