onsdag 16 juni 2010

Magni och Móði namn på nya vulkanberg

Magni och Móði blir namnen på de två nya berg som skapades under vulkanutbrottet vid Fimmvörðuháls. Lavafältet får namnet Goðahraun. Namnen har tagits fram av Örnefnanefnd och godkänts av kultur- och utbildningsminister Katrín Jakobsdóttir.

Under den första delen av vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull skapades två nya berg av lava vid Fimmvörðuháls. Örnefnanefnd fick in omkring 150 namnförslag, bland annat Fimmvörðufjall och Hrunafell. Men nämnden fastnade alltså för namn med tydlig koppling till befintliga geografiska platser i området.

De två bergen får namnen Magni och Móði. Så hette åskguden Þórs söner, och det är inte långt till skogen Þórsmörk från kratern. Lavan flödade i riktning mot Goðaland och får därför namnet Goðahraun.

Vid Eyjafjallajökull är det alltjämt lugnt. Rörelserna i jordskorpan är små och jordskalven fortsatt svaga och grunda. Veckans hittills kraftigaste skalv uppmättes av Veðurstofa Íslands till 2,1 på Richterskalan.

Landgræðsla ríkisins har börjat att så gräs på Sólheimasandur. Syftet är att minska mängden vulkanaska som virvlar omkring på låglandet och begränsar sikten längs med ringvägen. 400 hektar ingår i den första etappen.

Vulkanaskan kan dock fylla fler funktioner än att säljas till turister. Den innehåller nämligen mycket kisel, och skulle därför kunna användas i tillverkningen av cement, skriver Fréttablaðið.

Askan är sannolikt orsaken till att något fler hästar än vanligt har dött i områdena kring Eyjafjallajökull och Vík í Mýrdal. Hur många dödsfall det rör sig om är inte känt, men antalet föl som föds upp med modersmjölksersättning eftersom modern dött har ökat, rapporterar Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.

Foto: Landhelgisgæsla Íslands