tisdag 1 juni 2010

Maktskifte i flera isländska storkommuner

Det var inte bara i Reykjavík som kommunalvalen bjöd på stora förändringar. Även i flera andra storkommuner ritades den politiska kartan om i lördags. Men Självständighetspartiet gjorde på sina håll ett starkt val och lyckades behålla makten i flera städer.

Självständighetspartiet fick egen majoritet i storkommuner som Reykjanesbær, Seltjarnarnes, Västmannaöarna, Hveragerði, Mosfellsbær, Árborg, Álftanes och Garðabær - med 63,5 procent av rösterna. Partiet har alltså fortsatt starka fästen i många av Reykjavíks kranskommuner.

I Kópavogur fick Självständighetspartiet och Framstegspartiet inte nytt förtroende. Socialdemokraterna siktar på att bilda en ny koalition tillsammans med Gröna vänstern, Listi Kópavogsbúa och Näst bästa partiet, som fick två mandat.

Även i Akranes ser det ut som att Självständighetspartiet tvingas bort från borgmästarposten. Socialdemokraterna blev största parti och kan regera tillsammans med Gröna vänstern.

Socialdemokraterna har inte längre egen majoritet i Hafnarfjörður, men vill samarbeta med Gröna vänstern som blir vågmästare. Självständighetspartiet fick liksom Socialdemokraterna fem mandat.

Framstegspartiet lockar som vanligt flest väljare på landsbygden. Partiet får egen majoritet i Hornafjörður.

Tillsammans med Självständighetspartiet kan Framstegspartiet också fortsätta att styra i Ísafjörður. Studentpartiet Kammónistalistinn - som av DV pekats ut som något av ett skämt - fick 3,8 procent av rösterna vilket inte räckte till något mandat i kommunstyrelsen.

I grannkommunen Bolungarvík nådde Självständighetspartiet egen majoritet genom 56,5 procent av rösterna.

Däremot förlorade Självständighetspartiet makten i Stykkishólmur efter 36 år av egen majoritet. Listinn bröt dominansen med hårfin marginal - 353 röster mot 347, vilket ger ett mandats övervikt. I Snæfellsbær säkrade Självständighetspartiet egen majoritet med 59,5 procent av väljarnas röster, medan det i grannkommunen Grundarfjörður besegrades av Samstöðulistinn som fick 53 procent av rösterna.

I Akureyri fick färska Listi fólksins 45 procent av rösterna och egen majoritet. Självständighetspartiet backade från 31 till 13 procent, något som fick ordföranden Sigrún Björk Jakobsdóttir att avgå.

Självständighetspartiet miste också majoriteten i Seyðisfjörður. 41,3 procent gav tre mandat. Framstegspartiet fick två mandat och Socialdemokraterna samt Gröna vänstern varsitt. Något besked om vilka som ska regera under de kommande fyra åren finns ännu inte.

Kommunstyrelsen i Flóahreppur stämde nyligen miljöminister Svandís Svavarsdóttir sedan hon vägrat godkänna ett nytt vattenkraftverk vid Urriðafoss i Þjórsá. Även kommunen Skeiða- og Gnúpverjahreppur berörs av planerna - och i bägge kommunerna fick partier som är för en utbyggnad av vattenkraften egen majoritet.

Listi farsælla framfarasinna regerar under de kommande fyra åren i Skeiða- og Gnúpverjahreppur och Ráðdeild, raunsæi og réttsýni i Flóahreppur. Striden mellan regeringen och kommunerna lär med andra ord fortgå.

Totalt gick 77 isländska kommuner till val, men snart är de bara 76. Den 12 juni sker det formella samgåendet mellan Hörgárbyggð och Arnarneshreppur. Samarbetet ser ut att börja med en konflikt. Samstöðulistinn fick 170 röster i valet och Lýðræðislistinn 169 röster. Men två otydliga röster tolkades som röster på Lýðræðislistinn, som därigenom skulle knipa makten i kommunen.

Beslutet ska prövas av sysslomannen i Akureyri. Om bara en av de otydliga rösterna skulle tillfalla Lýðræðislistinn kommer lottning att fälla avgörandet.

Sysslomannen i Borgarnes väntas kopplas in för att avgöra valutgången i Hvalfjarðarsveit. Decimaler avgör om det sista av sju mandat tillfaller Eining Hvalfjarðarsveit eller Listinn.

I Dalvíkurbyggð behövde Framstegspartiet en enda röst för att stjäla Listinns fjärde mandat. Men omräkningen förändrade inte styrkeförhållandena mellan partierna och Listinn fick egen majoritet.

För första gången får Árneshreppur kvinnlig majoritet i kommunstyrelsen. I Islands minsta kommun gick 38 av 43 röstberättigade till vallokalen för att rösta på personer i stället för partier eftersom inga sådana ställde upp.

Oddný Þórðardóttir på Krossnes, som har varit ordförande de senaste fyra åren, fick 31 röster. Eva Sigurbjörnsdóttir, som driver Hótel Djúpavík, fick 27 röster, Ingólfur Benediktsson i Árnes 23 röster, Guðlaugur Ágústsson i Norðurfjörður 19 röster och rektorn Elín Agla Bríem på Finnbogastaðir i Trékyllisvík 17 röster.

Elín Agla Bríem ersätter Gunnar Dalkvist i Bær som inte ställde upp till nyval. Övriga fyra ingick i kommunstyrelsen även den förra mandatperioden. Av de fem ersättarna är fyra kvinnor.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet.