onsdag 9 juni 2010

Slutet för en stridbar politiker

Efter 20 år i kommunstyrelsen och 210 dagar som borgmästare har den stridbare Ólafur F. Magnússon lämnat rådhuset i Reykjavík för kanske sista gången. Han stannade inte kvar till den traditionella avtackningen under sitt sista möte med kommunstyrelsen - i stället förklarade Ólafur F. Magnússon att han vill att polisen ska utreda de kommunala bidragen till de etablerade partierna.

Framboð um heiðarleika og almannahagsmuni fick bara 1,1 procent av rösterna i Reykjavík. Det innebär att Ólafur F. Magnússon mister sin plats i kommunstyrelsen efter 20 år. För många är det en lättnad, för andra en stor sorg över att en person som uppfattas som en sanningssägare inte får nytt förtroende.

Ólafur F. Magnússon valdes in i rådhuset för Självständighetspartiet 1990. Den första stora konflikten uppstod 2001 i samband med bygget av aluminiumsmältverket vid Kárahnjúkar, där vildmark offrades för att förse industrin med elektricitet. På landsmötet argumenterade han för att stoppa bygget, något som väckte heta känslor inom partiet. Han kallades till och med för "terrorist" för sitt motstånd mot utbyggnaden av vattenkraften.

Efter schismen lämnade Ólafur F. Magnússon Självständighetspartiet, och valdes 2002 in på Liberalernas mandat i kommunstyrelsen. Fyra år senare blev han vågmästare, men lyckades till en början inte komma överens med Självständighetspartiet om en koalition, som i stället gjorde upp med Framstegspartiet.

Turerna kring kraftbolaget Orkuveita Reykjavíkur och Geysir Green Energy fick samarbetet att spricka 2007. Ólafur F. Magnússon var sjukskriven, och hans ersättare Margrét Sverrisdóttir samarbetade med Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Framstegspartiet.

Koalitionen blev kortvarig. Den 21 januari 2008 bildade en tillfrisknad Ólafur F. Magnússon en ny majoritet tillsammans med Självständighetspartiet. Han fick själv börja som borgmästare, där planen var att han senare skulle efterträdas av Hanna Birna Kristjánsdóttir. Liberalernas motstånd mot att flytta flygplatsen från Vatnsmýrin lades i och med det på hyllan - i stället skulle frågan avgöras längre fram.

Men redan tidigt började samarbetet att gnissla. Självständighetspartiet påstod att Ólafur F. Magnússon utlovade saker som partierna inte ens diskuterat. Efter 203 dagar gick koalitionen i graven, och Självständighetspartiet började åter regera ihop med Framstegspartiet.

Ólafur F. Magnússon fick vara borgmästare i 210 dagar. Därefter började han anklaga Självständighetspartiet för att slösa med och gynna sig själva med offentliga medel. Han köpte helsidesannonser i dagstidningarna där han krävde Hanna Birna Kristjánsdóttirs avgång. Vid flera tillfällen sjöng han nidvisor om borgmästaren.

Inför årets kommunalval övergav Ólafur F. Magnússon även Liberalerna och kandiderade för den egna listan Framboð um heiðarleika og almannahagsmuni. Med bara 1,1 procent av Reykjavíkbornas röster var partiet långt ifrån något mandat i kommunstyrelsen. En tjugoårig karriär inom politiken var därmed över.

Även om han var besviken över valresultatet så välkomnade han samarbetet mellan Bästa partiet och Socialdemokraterna, som enligt Ólafur F. Magnússon hade en "demokratisk skyldighet" att samarbeta. Han dömde i Vísir också ut Självständighetspartiets Hanna Birna Kristjánsdóttirs påstådda "maktbegär" och önskan att åter få sätta sig vid kommunens "köttgrytor". Ólafur F. Magnússon förutspådde också att nye borgmästaren Jón Gnarr får svårt att leva upp till arvet från en av föregångarna:
"Jón behöver göra mycket bra ifrån sig om han tänker bli de senaste årens bäste borgmästare, som hittills är undertecknad."

Ólafur F. Magnússon har för vissa varit en välbehövlig kritisk röst mot de etablerade partierna. För andra har han personifierat den politiska turbulensen i Reykjavík under den senaste mandatperioden.

Han slutade alltså med att stryka de andra ledamöterna mothårs - genom att kräva en polisutredning av bidragen till partierna och strunta i avtackningen. Förslaget om att koppla in polisen röstades ned med siffrorna fjorton mot en. Samma möte blev också det sista för Självständighetspartiets Vilhjálmur Þ. Vilhjálmsson efter 28 år i kommunstyrelsen.

Det lär dock inte vara sista gången som Ólafur F. Magnússon tar plats i offentlighetens ljus. Till Fréttablaðið säger han sig vara stolt över det han uträttat och att det nu är dags att skriva sina memoarer:
"Det är min moraliska skyldighet att berätta min historia. Om det blir i år eller nästa, i bokform eller på något annat sätt återstår att se. Jag har i alla fall tillgång till mycket information som tidigare inte varit känd."

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.