tisdag 29 juni 2010

Största amfetaminbeslaget i Islands historia

Med 20 liter ren amfetaminbas försökte de två tyska kvinnorna ta sig in i landet. Men polisen stoppade dem och gjorde det största beslaget av amfetamin i Islands historia. Mängden råämne motsvarar nästan hela årskonsumtionen av drogen.

De två kvinnorna, som båda är tyska medborgare i 40-årsåldern, anlände med färjan Norræna till Seyðisfjörður den 17 juni. En av kvinnorna hade med sig sin femårige son i bilen.

Gömt i bilen hittade polisen med hjälp av narkotikahund sammanlagt 20 liter amfetaminbas. Narkotikan vägde 21,3 kilo och var ren amfetaminsulfat. Om den späs ut till den koncentration som amfetamin brukar hålla i Reykjavík motsvarar det 264 kilo. Den mängden motsvarar i sin tur nästan hela den beräknade årskonsumtionen av amfetamin på Island, som uppskattas till 300 kilo.

Enligt ett pressmeddelande tror polisen att syftet med smugglingen var att försöka lura in fler i narkotikamissbruk. Partiet är nämligen så stort att det skulle ta lång tid att få ut det på marknaden.

Polisen avslöjade tillslaget under en presskonferens i Reykjavík i går. Beslaget har hållits hemligt i jakten på mottagare av partiet på Island. Kvinnorna tros enligt uppgifter till Islandsbloggen inte ha varit annat än kurirer. Förmodligen skulle partiet levereras till en mellanhand som skulle blanda ut och förpacka drogen. Ingen utöver de två nu häktade kvinnorna har dock gripits misstänkt för inblandning i narkotikasmugglingen.

Färjan Norræna har under de senaste åren varit plats för flera stora narkotikabeslag. Smugglarna tros enligt polisen rikta in sig på sjövägen eftersom övervakningen vid den internationella flygplatsen i Keflavík anses vara betydligt svårare att överlista.

Förra sommaren dömdes en 71-årig nederländare och en 48-årig islänning till sju och ett halvt respektive nio års fängelse för att ha försökt smuggla in 191,7 kilo cannabis och 1,3 kilo kokain via hamnen i Seyðisfjörður. I januari 2009 dömdes en tysk man till fem års fängelse för att ha anlänt till Island med Norræna med 1,7 kilo amfetamin och 19,7 kilo hasch i bagaget.

Här kan du läsa mer om narkotikasmuggling via Seyðisfjörður.

Foto: Lögreglan