måndag 21 juni 2010

Valet ogiltigt - glömde Flatey och Skáleyjar

Invånarna i Reykhólahreppur fick information om kommunalvalet med posten. Men de tio boende på öar i Breiðafjörður glömdes bort - och nu måste valet göras om.

129 av 208 röstberättigade röstade i kommunalvalet i Reykhólahreppur den 29 maj, ett valdeltagande på 62 procent. Inga partier ställde upp i valet, i stället gav personrösterna Ásta Sjöfn Kristjánsdóttir, Gústaf Jökull Ólafsson, Eiríkur Kristjánsson, Andrea Björnsdóttir och Sveinn Ragnarsson varsin plats i kommunstyrelsen.

Men de åtta röstberättigade på ön Flatey och två på Skáleyjar i Breiðafjörður fick aldrig någon information om valet. Kommunen glömde helt enkelt bort öborna, som inte fick det informationsbrev som gick ut till övriga röstberättigade. Brevet delades ut som samhällsinformation till fastlandsadresserna, men ingen kom ihåg att skicka det med särskild post till öborna.

Úrskurðarnefnd har nu ogiltigförklarat valresultatet. Öborna fick ingen information om vilka som kandiderade eller hur, när och var röstningen ägde rum. De fick heller ingen information om förhandsröstning. Dessutom delades brevet enligt beslutet med information till fastlandsadresserna ut för sent.

Flateybon Hafsteinn Guðmundsson överklagade valresultatet till sysslomannen i Patreksfjörður. Han säger till Vísir att han är nöjd med nämndens beslut:
"Det är bra att människors rättigheter försvaras. Vi fick ingen information om valet och många här trodde att det bara var en lista som kandiderade och därför meningslöst att rösta."

Borgmästaren Óskar Steingrímsson förklarar misstaget med att han tvingades att resa bort för att gå på en begravning, och när han kommit hem var det för sent att skicka informationen. Han säger sig vara beredd att avgå om kommuninvånarna kräver det.

Statsvetaren Grétar Þór Eyþórsson säger till Fréttablaðið att något liknande förmodligen inte har inträffat tidigare, men att det finns andra exempel på hur sammanslagna kommuner har glömt bort avlägsna orter. Ett år glömde till exempel Árborg bort att tända julgranen i Stokkseyri eftersom ingen tänkte på att samhället tillhörde den egna kommunen.

Valet ska nu göras om. Nämnden motiverar beslutet med att öbornas röster hade kunnat påverka vilka som valdes till ersättare samt den inbördes ordningen mellan de folkvalda. Den gamla kommunstyrelsen sitter kvar så länge.

Guðjón D. Gunnarsson i Reykhólar skriver i ett öppet brev att valet borde göras om på ett kostnadseffektivt sätt. Om de som valdes i det nu ogiltigförklarade valet skapar en gemensam lista utifrån valresultatet så väljs den listan automatiskt om inget konkurrerande parti ställer upp.

Här kan du läsa mer om årets kommunalval.