söndag 27 juni 2010

Vulkankonsert vid Eyjafjallajökulls fotNär Eyjafjallajökull spred vulkanaska över Europa minskade antalet bokade resor till Island dramatiskt. Genom nätkampanjen Inspired by Iceland skulle trenden vändas - och torsdagen den 1 juli arrangeras en stor konsert som sänds direkt på nätet.

Spiritualized, Seabear, Amiina, Dikta, Damien Rice, Hafdís Huld, Pondus, Steindór Andersen, Lay Low, Hilmar Örn Hilmarsson, Mammút, Páll á Húsafelli och Parabólur är några av artisterna som medverkar. Dessutom blir det exklusiva bandade inslag med Glen Hansard, Gus Gus, Hjaltalín, For a Minor Reflection och Retro Stefson.

Platsen för konserten är Hamragarður nära Seljalandsfoss, alltså inte långt ifrån Eyjafjallajökulls fot. Sändningen börjar 20.00 lokal tid (22.00 svensk tid) och pågår i tre timmar. Allt sänds direkt på Inspired by Icelands sajt.

Haukur Heiðar Hauksson, sångare i Dikta, säger till Fréttablaðið att musik förmodligen är bästa sättet att göra reklam för Island eftersom ganska få begriper sig på handboll:
"Jag tycker att det är ett roligt initiativ, och smart att smida järnet medan det är varmt och utnyttja den negativa publicitet som Island fått på grund av vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och göra något positivt i stället."

Men även många islänningar är skeptiska till att resa på sydkusten där nedfallet av vulkanaska varit störst. Men att en hel del regn har fallit under de senaste dagarna har gjort att mycket aska har sköljts ned i marken. Lilja Magnúsdóttir, som arbetar på campingplatsen i Kirkjubæjarklaustur, säger till Vísir att möjligheterna att tälta har förbättrats avsevärt under den senaste tiden, men att många islänningar fortfarande är tveksamma:
"Vi har visat en rolig video över hela världen där alla är så glada och lyckliga, och så törs vi inte ens resa själva."

Den senaste veckan har varit mycket lugn vid Eyjafjallajökull. Jordskalven är alltjämt främst få och grunda och rörelserna i jordskorpan små. Rörelserna går i sydvästlig riktning från kratern. Enligt Veðurstofa Íslands är det svårt att tolka vad rörelserna betyder.

Arbetet med att sanera bron under Svaðbælisá från vulkanaska påbörjades i veckan. Floden har sin mynning öster om Þorvaldseyri. När vattenståndet var som högst var det bara 40 centimeter upp till själva bron. Före vulkanutbrottets början var avståndet mellan tre och fyra meter. Om Eyjafjallajökulls krater svämmar över kommer bron därför att utsättas för hårda påfrestningar.

Här kan du läsa mer om hur vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull har påverkat turismen och här mer om utbrottet.