lördag 3 juli 2010

24 juli ny valdag i Reykhólahreppur

Tio personer bosatta på öar i Breiðafjörður glömdes bort vid kommunalvalen i Reykhólahreppur. Därför ogiltigförklarades valresultatet. Lördagen den 24 juli får kommuninvånarna åter rösta om vilka som ska styra under de fyra kommande åren.

Aldrig tidigare har ett val behövts göras om eftersom kommunen glömt vissa röstberättigade. Men den information som gick ut till hushållen delades bara ut till fastlandsadresserna, och nådde aldrig de åtta väljarna bosatta på Flatey och två på Skáleyjar.

Flateybon Hafsteinn Guðmundsson överklagade valresultatet till sysslomannen i Patreksfjörður. Varken på Flatey eller Skáleyjar fick de boende någon information om hur valet skulle gå till eller när och var omröstningen skulle ske. Úrskurðarnefnd ogiltigförklarade valet - hade öborna fått chansen att rösta hade det kunnat påverka resultatet.

Nytt valdatum blir enligt ett beslut lördagen den 24 juli. Vallokal blir kommunkontoret i Reykhólar och inte som tidigare år Hótel Bjarkalundur. I valet den 29 maj ställde inget parti upp. Nya partier ska enligt ett beslut anmäla sig till Halldór D. Gunnarssons hem i Króksfjarðarnes mellan 10 och 12 lördagen den 3 juli.

Borgmästaren Óskar Steingrímsson tog på sig ansvaret för misslyckandet med valinformationen. Han förklarade misstaget med att han tvingades att åka på en begravning, och i den brådskan som uppstod senare inför valet glömde han bort öborna.

Óskar Steingrímsson har också sagt sig vara beredd att avgå om lokalbefolkningen kräver det. Men han förnekar i Vísir ryktena om att han redan skulle vara på väg bort från Reykhólar och ha sökt andra borgmästarjobb. "Det är bara lögner", säger han.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykhólahreppur.