
Jón Þorsteinn Jónsson, tidigare styrelseordförande i Byr, och Ragnar Zophonías Guðjónsson, tidigare sparbankschef i Byr, är tillsammans med Styrmir Þór Bragason de tre första toppcheferna som åtalas för misstänkt brottslighet i samband med finanskraschen. De riskerar nu upp till sex års fängelse för grova ekonomiska brott.
Åtalet gäller en affär som godkändes den 7 oktober då det stod klart att det isländska bankväsendet var på väg att kollapsa. Byrs styrelse beslutade då att låna ut 1,1 miljarder isländska kronor till Exeter Holding för att köpa 1,8 procent av aktierna i just Byr. Lånet betalades ut vid två tillfällen, i oktober och december 2008. Aktieägarna i Byr informerades inte om affären.
Men Byr Sparisjóður orkade inte stå emot det pressade ekonomiska läget och hamnade under statlig förvaltning. Aktierna blev värdelösa och därmed försvann också säkerheten för miljardlånet, eftersom den enda säkerheten för pengarna var just aktierna i den egna banken.
MP Banki sålde aktierna i Byr till Exeter Holding. Men banken fick försäljningsuppdraget från Húnahorn, ett bolag kontrollerat av Jón Þorsteinn Jónsson och Ragnar Zophonías Guðjónsson. I praktiken var det alltså två toppchefer inom Byr som sålde aktier i den egna banken till ett bolag som lånade till köpet genom Byr med aktierna som enda säkerhet.
Aktierna hamnade hos ombudet MP Banki sedan Húnahorn inte hade tillräcklig säkerhet för att förnya det lån i just MP Banki som aktierna köpts för. När kursen rasade i samband med bankkollapsen fanns det ingen annan utväg för Húnahorn än att sälja innehavet eftersom marknadens intresse för isländska bankaktier då, i början av oktober 2008, var minst sagt svalt.
Jón Þorsteinn Jónsson och Ragnar Zophonías Guðjónsson åtalas nu vid Héraðsdómur Reykjavíkur tillsammans med MP Bankis tidigare vd Styrmir Þór Bragason för grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren anser att det är uppenbart att de tre tänkte på sitt eget bästa snarare än Byrs när affären gjordes upp och all risk överfördes till Byr. Lånet var därför olagligt.
Styrmir Þór Bragason åtalas även för penningtvätt. Åklagaren menar att han borde ha insett att lånet stred mot Byrs intressen, och att han genom att ta emot pengarna gjorde sig skyldig till brott.
Brotten kan ge mellan två och sex års fängelse. Byr kräver de tre männen på en dryg miljard plus ränta i skadestånd. Samtliga tre åtalade nekade när rättegången inleddes i går till anklagelserna. Förhandlingarna fortsätter den 30 september.
Margeir Pétursson, MP Bankis grundare och styrelseordförande, har bestämt sig för att lämna sin post. Han kontrollerar tillsammans med sin familj 28,4 procent av aktierna i banken, och nya regler begränsar styrelseledamöters tillåtna ägande till 10 procent. Även Sigurður Gísli Pálmason lämnar styrelsen, rapporterar Morgunblaðið.
Jón Ásgeir Jóhannesson och Ingibjörg Pálmadóttir tog i februari i år över ägandet av 101 Hótel i Reykjavík. Nu har fastigheten belagts med kvarstad för mer än taxeringsvärdet. Glitnirs konkursbo har krav på 200 miljoner isländska kronor på fastigheten. Sedan tidigare har Arion Banki genom Kaupþing krav på 350 miljoner och Landsbanki på 900 miljoner.
Den totala kvarstaden är alltså drygt 1,5 miljarder, vilket är något mer än fastighetens värde, skriver Morgunblaðið.
Jón Ásgeir Jóhannesson betalade nyligen ett lån på tio miljoner dollar för en bostad på Manhattan i New York. Pengarna ska ha förts över från ett av hans konton i Royal Bank of Canada, uppger RÚV. Glitnirs konkursförvaltare misstänker att bostaden köpts olagligt och uppges inte ha känt till att paret hade tillgång till så mycket kontanter.
Pálmi Haraldsson ingår också i den grupp som stämdes på sex miljarder isländska kronor av Glitnirs konkursförvaltare. Han har nu enligt Vísir överfört en halv miljard till banken för att slippa kvarstaden.
Här kan du läsa mer om Byr och här mer om Jón Ásgeir Jóhannesson.