fredag 23 juli 2010

Björgólfur Thor Björgólfsson gör upp om miljardskuld

Björgólfur Thor Björgólfsson behåller aktierna i Actavis, Play, CCP och Verne Holdings. Men enligt en uppgörelse med fordringsägarna ska alla vinster gå till att betala av skulderna på 1 200 miljarder isländska kronor.

Som huvudägare i Landsbanki och Straumur-Burðarás blev Björgólfur Thor Björgólfsson Islands första miljardär. Men finanskraschen slog affärsimperiet i spillror och han har nu skulder på 1 200 miljarder isländska kronor, vilket motsvarar drygt den dubbla statsbudgeten för år 2010. Den störste fordringsägaren är Deutsche Bank som lånat ut 4,7 miljarder euro - 740 miljarder kronor - till Björgólfur Thor Björgólfssons bolag Novator.

Strax efter att den parlamentariska krisutredningen offentliggjorts i april bad han "alla islänningar om ursäkt för min del i egendoms- och skuldbubblan som ledde till kollapsen för det isländska bankväsendet". Men ursäkten fick hård kritik eftersom han delvis ansågs skylla misslyckandet på politiska beslut som uteblivit.

Några dagar senare bad han åter om ursäkt, då i ett brev till alltinget som behandlade statligt stöd till Verne Holdings centrum för serverhallar i Reykjanesbær. Björgólfur Thor Björgólfsson är nämligen en av huvudägarna:
"Det kommer att ta mig många år att bygga upp mitt rykte på Island på nytt om det ges en andra chans, men jag är fast besluten om att göra mitt bästa för det. ... Uppbyggnaden av arbetsmarknaden och utländska investeringar är en nödvändig del i återuppbyggnaden av den isländska ekonomin. Serverhallen i Reykjanesbær står främst i ledet, och det vore en oerhörd förlust för uppbyggnaden av arbetsmarknaden här i landet om det inte blev något av projektet."

För att inte hans person skulle komma i vägen för ett positivt beslut i alltinget lovar Björgólfur Thor Björgólfsson också att inte öka sitt ägande i Verne Holdings samt att om det skulle bli aktuellt återbetala de summor som staten går in med för att projektet ska bli verklighet.

Björgólfur Thor Björgólfsson har nu enligt Fréttablaðið kommit överens med fordringsägarna om en återbetalningsplan. Han behåller aktierna i Actavis, Play, CCP och Verne Holdings, men alla vinster ska slussas över till fordringsägarna. Det innebär att inga skulder skrivs av. Björgólfur Thor Björgólfsson ska också sälja sina fastigheter vid Þingvellir och i Reykjavík. Även de pengarna ska gå till att betala skulder.

Köpet av Actavis finansierades genom miljardlånet från Deutsche Bank till Björgólfur Thor Björgólfssons bolag Novator. Den enda säkerheten för lånet, som förfaller nu i juli, är aktierna i Actavis. All aktieutdelning ska nu gå till Deutsche Bank. Men det spekuleras också i en försäljning av Actavis samt en flytt av huvudkontoret från Island. Även eventuella intäkter härifrån uppges vara öronmärkta för fordringsägarna. Björgólfur Thor Björgólfsson behåller dock sin plats i styrelsen.

I samband med uppgörelsen med fordingsägarna upprepar han också sin ursäkt till det isländska folket i ett uttalande:
"De senaste åren fattade jag många beslut som jag ansåg vara nödvändiga och riktiga vid den tidpunkten. Jag hänvisar till att inget har kommit fram som har gett anledning till att dra mig inför rätta eller lett till att ingångna avtal som jag varit delaktig i har rivits. Tvärtom, i media har inte rapporterats om något sådant, varken hos Landsbanki eller Straumur. Jag är säker på att något sådant inte kommer att ske, eftersom jag inte anser mig ha brutit någon lag. Jag har bett islänningarna om ursäkt för uppenbara misstag i de händelser som ledde fram till kollapsen för det isländska banksystemet. Den ursäkten upprepar jag."

Björgólfur Thor Björgólfsson var storägare i Landsbanki. Men Ragnhildur Sverrisdóttir, informationschef vid Novator, säger till Eyjan att han inte har något ansvar för Icesave. Björgólfur Thor Björgólfsson ska inte ha känt till att de kunde bli ett problem eftersom han inte var inblandad i den dagliga verksamheten. När han väl kallades in dagarna före kraschen var det för att diskutera möjligheterna kring samgåenden mellan de isländska bankerna.

Björgólfur Thor Björgólfsson är i dag bosatt i Storbritannien. Men enligt DV befinner han sig just nu i Reykjavík under ett sällsynt besök. Sigurður Einarsson, före detta styrelseordförande för Kaupþing, håller sig alltjämt i London för att undvika att gripas av polisen på Island. Han har fortfarande inte förhörts i anslutning till de brottsutredningar som pågår kopplade till banken, skriver Morgunblaðið. DV har även hittat Kaupþings tidigare vd Hreiðar Már Sigurðsson på gästspel i den isländska huvudstaden.

DV har även grävt fram bilder på Björgólfur Thor Björgólfsson under en motorcykelfest i Sturgis i South Dakota från förra sommaren. Han sov i tält och bytte finkostymen och lyxhotellen mot jeans, skinnpaj och sovsäck. Han besökte festen tillsammans med Orri Hauksson, tidigare sekreterare åt Davíð Oddsson, och trotjänaren Sigurður Ólafsson. Du kan se bilderna här och här.

Jón Ásgeir Jóhannesson samt andra tidigare toppchefer inom Glitnir och revisionsbyrån Price Waterhouse Coopers står inför rätta i New York. Konkursboet kräver dem på totalt två miljarder dollar. Konkursförvaltaren anser att Price Waterhouse Coopers har agerat försumligt och inte har uppmärksammat eller slagit larm om att banken rånades inifrån av sina ägare. De skadorna ska enligt stämningsansökan motsvara en miljard.

Price Waterhouse Coopers vill nu att domstolen avvisar stämningen. Företaget motiverar begäran med att isländska Price Waterhouse Coopers aldrig har haft någon verksamhet i USA samt att det saknas underlag för de ekonomiska förluster som Glitnir vill ha ersättning för.

Här kan du läsa mer om Björgólfur Thor Björgólfsson, här mer om Verne Holdings och Reykjanesbær och här mer om stämningen mot Jón Ásgeir Jóhannesson.

Foto: Actavis