tisdag 20 juli 2010

Björk vill utreda Magma Energys köp av HS Orka



Försäljningen av HS Orka till Magma Energy Sweden bör utredas på samma sätt som finanskraschen. Det föreslog Björk Guðmundsdóttir under gårdagens presskonferens i Norræna húsið i Reykjavík.

Tillsammans med författaren Oddný Eir Ævarsdóttir och arkitekten Jón Þórisson uppmanade Björk Guðmundsdóttir i går islänningarna att skriva under en namninsamling som ska få politikerna att stoppa försäljningen av HS Orka. Bland de 5 000 islänningar som hittills undertecknat uppropet finns bland annat Lilja Mósesdóttir, alltingsledamot för Gröna vänstern.

Björk Guðmundsdóttir hävdade att "Magma-frågan inte var tillräckligt sexig" för att journalister skulle bry sig. Hon argumenterade för att köpet, som till 70 procent finansieras med ett lån som är amorteringsfritt fram till förfallodagen med aktierna i HS Orka som enda säkerhet, bör hävas eftersom det innefattar så många oklarheter:
"Behöver den här försäljningsprocessen inte granskas systematiskt? Vi behöver få en rapport om försäljningsprocessen på samma sätt som rapporten om bankerna."

Jón Þórisson anklagade Magma Energy för ohederliga affärsmetoder och sade att försäljningen skräddarsytts av samma samvetslösa personer som var insyltade i finanskraschen. Han sade även att affären hade "kriskänsla":
"Vi uppmanar alla att skriva under insamlingen om att stoppa försäljningen."

De senaste veckornas uppmärksamhet kring affären har också väckt opinionen. 76,2 procent av dem som svarat på en okontrollerad opinionsmätning på Vísir vill stoppa försäljningen av HS Orka.

Frågan är bara hur det ska gå till. Konkurrenslagstiftningen har redan omöjliggjort Orkuveita Reykjavíkur som köpare. Inom Gröna vänstern finns det största motståndet mot affären. Alltingsledamoten Björn Valur Gíslason säger till Fréttablaðið att det ekonomiska läget gör det svårt att motivera ett statligt övertagande:
"Jag anser att vi måste försöka att ingripa på något sätt. ... Men vi skär ned med 100 miljarder de kommande tre åren och har ingen kreditvärdighet. Samma partier som vill privatisera energiresurser och har kämpat för det har sett till så att vi inte har någon kreditvärdighet eller eget kapital att lägga fram för det här ändamålet."

Samtidigt har Gröna vänstern fått kritik för att inte ha gjort mer för att stoppa affären tidigare. Ólafur Stephensen, chefredaktör för Fréttablaðið, undrar i en ledare vad partiet egentligen vill, och vilken regeringens inställning till investerare som vågar ta risken att satsa på Island:
"Kanske är det Gröna vänsterns mål att köra bort alla utländska investerare som vill köpa företag som på något sätt nyttjar landets naturresurser. Då finns en risk att det inte blir många kvar."

Gröna vänstern anser i stället att privatiseringen av HS Orka började när Framstegspartiet och Självständighetspartiet regerade samtidigt som de nödvändiga besluten fattades i kommunstyrelserna i Reykjanesbær och Reykjavík. Sedan ledde Geysir Green Energys försäljning av innehavet i HS Orka fram till dagens situation.

Magnús Orri Schram, alltingsledamot för Socialdemokraterna, tycker inte att köpet ska stoppas. Han säger till Fréttablaðið att det skulle kunna leda till att HS Orka i stället hamnar i händerna på utländska fordringsägare:
"Det är inte själva naturresursen som säljs utan företaget som har nyttjanderätten. Det är en affärsrisk som det offentliga inte ska ge sig in i och det vore helt galet om staten skulle gå in i det här. ... Vi behöver få in utländskt kapital i landet för att få snurr på ekonomin."

Magma Energys vd Ross Beaty säger till Financial Times att bolaget siktar på ett långsiktig ägande i HS Orka. Han öppnar också för att sälja 25 procent av innehavet till de isländska pensionsfonderna samt begränsa möjligheten att utvinna energi på Reykjanes från dagens 65 år med option på ytterligare 65 år.

Björk fruktar å sin sida enligt tidningen att Island ska förvandlas till ett lågbudgetaluminiumsmältverk för hela planeten:
"Most people feel this is something the nation should keep. ... Especially after the bank crash, after witnessing all the criminal gambling with precious things… This deal smells like the leftovers from the corruption that brought us the bank crash. ... Iceland is at a crossroads. We need to get over the bank crash and pay the debts of the Icelandic venture capitalists. If we do deals like the one with Magma, we will only sink deeper down and it will take many generations to dig us out."

Björk sjöng tre låtar efter presskonferensen ackompanjerad av Jónas Sen på piano. Hon svarade inte på några frågor. Mängder av fans fick vända i dörren eftersom enbart journalister fick tillträde till presskonferensen.

Kanadensiska Magma Energy ryktas inte vara det enda utländska energibolaget som kikar på Island. Enligt DV tillhör ett privatplan som landade i Reykjavík för några dagar sedan en arabisk prins som möjligen överväger att investera i isländsk energi. Han sägs bland annat ha besökt Hellisheiðarvirkjun.

Här kan du läsa mer om HS Orka och Magma Energy Sweden och här se webb-tv från presskonferensen.