fredag 9 juli 2010

De firar att utbrottet vid Eyjafjallajökull är över

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull är över. Det hävdar åtminstone alltingsledamoten Árni Johnsen och flera föreningar i området nära vulkanen. I morgon firar de att utbrottet är över med en stor fest.

Någon ny aska från Eyjafjallajökull har inte producerats på fem veckor. Första helgen i juni skapades en ny och explosiv krater, magma nådde kratern och mindre mängder vulkanaska spreds över Eyjafjallajökull. Men sedan dess har det varit lugnt. Med tanke på det förra utbrottets förlopp - då det under 1821 till 1823 pågick av och till i tretton månader - vågar experterna ännu inte säga att utbrottet definitivt är över.

I morse steg en vit ångpelare från Eyjafjallajökull väl synlig från stora delar av Suðurland. Ångmolnet beror förmodligen på fortsatt avsmältning nära glaciären. Den innehåller ingen synlig aska.

Men jordskorpan tycks i allt högre utsträckning slå sig till ro. Rörelserna är små och jordskalven i regel grunda och svaga. Det finns inga tecken på att ny magma strömmar in under Eyjafjallajökull. Däremot sker enstaka mindre skalv under grannglaciären Mýrdalsjökull.

Det räcker för Árni Johnsen och flera föreningar, som i morgon i Skógar firar att utbrottet är över. Han säger till Morgunblaðið att beslutet om festen togs "när det var som svartast under Eyjafjöll":
"Nu har allt varit i lugn och ro ett tag. ... Vi som känner fjällen och talar med dem anser att det här är över - även om man alltid får vara beredd på små harklingar."

Platsen för festen är Fossbúð i Skógar. Marknaden börjar 17.00 lokal tid och 20.00 serveras maten - lokala företag bjuder på köttsoppa, hummersoppa, godis, läsk och öl. Dessutom blir det musik med Árni Johnsens egen grupp Fjallabandið plus andra skojigheter.

Företaget Nammi har sålt vulkanaska från Eyjafjallajökull för en miljon isländska kronor. Den som tyckte att kilopriset på 24 937 isländska kronor plus moms var lite väl saftigt kan få gratis vulkanaska utan att boka en resa till Island. Alla som besöker premiärvisningen av filmen VulkanerTekniska museet i Stockholm 12.40 i morgon får nämligen ett provrör med äkta aska utan extra kostnad.

6,3 kilo aska samlades enligt ett pressmeddelande in vid Núpakot en mil söder om Eyjafjallajökull den 17 april i år och skickades till museet.Ovan kan du se en trailer för Vulkaner.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.