
Sedan 2005 har antalet lunnefåglar på Västmannaöarna minskat dramatiskt. Återväxten har bara varit en tiondel av vad som krävs för att bibehålla samma nivåer som under början av 2000-talet.
Årets återväxt lovade gott även om lunnefåglarna lade sina ägg senare än i övriga landet. Antalet ägg är det högsta sedan 2007. Men få fågelungar väntas överleva sommaren. Minst 80 procent av lunnefågelungarna kommer inte att klara sig.
Erpur Snær Hansen, biolog vid Náttúrustofa Suðurlands, säger till Morgunblaðið att det är uppenbart att maten inte räcker till. De tobisfiskar som är lunnefågelns huvudsakliga föda blir nämligen alltmer sällsynta i havet kring Hemön. Många fåglar överger nu sina ungar på grund av matbristen.
I andra delar av Island verkar återväxten däremot ligga på normala nivåer.
Silvertärnan lever till stor del av samma fiskar som lunnefågeln. För femte året i följd är tillgången till föda dålig vid Snæfellsnes. Det gör att ungarna får andra fiskar som är mer svårsmälta. Problemet drabbar inte alla fåglar - vissa kan nämligen samla föda hela dagen som de sedan kräks upp åt ungarna på kvällen. Men silvertärnan kan bara ta lite åt gången och kan heller inte kräkas. Därför är arten särskilt känslig för matbristen.
Jón Einar Jónsson vid Háskólasetur Snæfellsness säger till Fréttablaðið att det inte finns några tecken på att beståndet i regionen ska återhämta sig. Nedgången har pågått sedan 2004. Silvertärnan lägger nu äggen senare men det har inte påverkat tillgången till föda. Han förklarar problemet med varmare havsvatten och förändrade salthalter.
Men det finns positiva tecken. I Garður på Reykjanes ser återväxten ut att bli den bästa sedan 2004. Gunnar Þór Hallgrímsson, biolog vid Náttúrustofa Reykjaness, säger till Víkurfréttir att äggen visserligen lades sent men att förutsättningarna tycks vara bättre än tidigare för silvertärnan.
I Siglufjörður sågs nyligen en mycket sällsynt svart silvertärna, rapporterar Siglo.

Jordugglan är en relativt sällsynt gäst på Snæfellsnes men enstaka par håller ibland till bland lupinbuskagen vid Rif. Senast Náttúrustofa Vesturlands tog hand om en skadad jorduggla var för åtta år sedan.
Här kan du läsa mer om lunnefågeln och här mer om silvertärnan och jordugglan.
Foto: Náttúrustofa Vesturlands