måndag 26 juli 2010

Gästblogg: Väg 427

Sommaren 2010 var vi på Island och bodde utmärkt vid den berömda Blå Lagunen (Bláa Lónið) utanför Grindavik. När vi skulle köra vidare till Hverargerdi (Hverargerði) med vår hyrda Suzuki Swift frågade jag receptionisten på hotellet om kustvägen 427 var okej, eftersom jag hade den vackra "Highway 1" mellan San Francisco och Los Angeles i tankarna.
Receptionisten sa: "det är en del vägarbeten på sträckan men annars är det en vacker väg utmed kusten".

Den vackra vägen visade sig vara just så till en början men sedan tog plötsligt asfaltsvägen slut och grusvägen vid, se bild!
Denna vägen var inte utmärkt "4x4" men borde sannerligen varit det. Vi trodde att detta kanske bara var en kort sträcka grusväg så vi satsade på att skutta vidare i 1:ans och 2:ans växel över tvättbrädsvägen i 10-20 km/h med vår lilla bil som definitivt inte var gjord för denna typ av väg!
Efter varje krön och kurva hoppades vi att grusvägen äntligen skulle ta slut men vi blev lika besvikna varje gång.
Grusvägen varade nästan ända hela vägen till Thorlakshöfn (Þorlákshöfn), se bild, en sträcka på 55 km.
Allting skakade och hade vi haft njursten hade dessa nu varit ett minne blott (!) men bilen höll tursamt nog.

Emellertid hände det inte något oväntat på vägen eftersom vägarna var i stort sett öde, det fanns ingen kiosk, bensinmack eller ens en annan bil eller människa under långa perioder, men det blev inte desto mindre ett äventyr vi sent kommer att glömma!

Mats (text) och Ulrika (foto)

Vill du också gästblogga på Islandsbloggen? Läs mer här.

Här kan du läsa mer om väg 427 och här och här kan du läsa mer om regionen.