lördag 31 juli 2010

Hörgársveit är Islands nyaste kommun

Arnarneshreppur och Hörgárbyggð har både fått ett nytt namn och en ny kommunstyrelse. En enda röst fällde avgörandet i den nybildade kommunen.

77 isländska kommuner gick till val den 29 maj, men valresultatet gäller bara 76 kommuner. Efter valet gick Arnarneshreppur och Hörgárbyggð samman. Namnet på den nya kommunen blir Hörgársveit.

352 av 440 röstberättigade gick till vallokalerna. Lýðræðislistinn fick 171 röster mot Samstöðulistinns 170. Men de två avgörande rösterna på Lýðræðislistinn har varit omstridda - de var nämligen otydliga men tolkades som röster på Lýðræðislistinn.

Sysslomannen i Akureyri har nu också fastställt valresultatet. De två omdiskuterade rösterna ger Lýðræðislistinn egen majoritet med tre mandat mot Samstöðulistinns två.

I samband med kommunalvalet tillfrågades också de röstberättigade om vad den nya kommunen skulle döpas till. 185 personer röstade på att behålla Hörgárbyggð, 87 personer föredrog Hörgársveit, 35 personer Möðruvallasveit, 9 personer Hörgárhreppur och 5 personer Möðruvallahreppur.

Kommunstyrelsen fastnade för Hörgársveit, det näst populäraste alternativet, som klubbades på det första sammanträdet den 18 juni. Borgmästaren Hanna Rósa Sveinsdóttir säger till Morgunblaðið att det var bra att ge den färska kommunen ett nytt namn:
"Resultatet var sådant att vi ansåg att förleden Hörgá uppenbart var folkets vilja, men eftersom två kommuner skulle förenas i en blev överenskommelsen sådan att vi efter att ha gått igenom praktiska argument, känslomässiga argument och allt däremellan, att Hörgársveit blev namnet som vi skulle föreslå."

Hörgársveit ligger väster och norr om Akureyri vid Eyjafjörður. Den nya kommunen har 606 invånare utspridda över 894 kvadratkilometer. Två tätorter finns i Hörgársveit, Hjalteyri med 44 invånare och Lónsbakki med 92 invånare.

Kommunen Arnarneshreppur bildades 1824 medan Hörgárbyggð kom till 2001 efter ett samgående mellan Glæsibæjarhreppur, Skriðuhreppur och Öxnadalshreppur. Beslutet att slå ihop Hörgárbyggð och Arnarneshreppur fattades vid en folkomröstning i mars i år.

Här kan du läsa mer om årets kommunalval.