lördag 10 juli 2010

Invigning av Surtseyjarstofa på Hemön

Västmannaöarna har fått en ny turistattraktion. Surtseyjarstofa ska lära besökarna allt om Surtsey, ön som bara utvalda får gå i land på.

Surtsey har tillsammans med Eldey det högsta skyddsvärdet bland fridlysta områden på Island. Ön skyddades redan 1965, medan vulkanutbrottet som skapade Surtsey fortfarande rasade. Sedan dess har ön varit stängd för alla utom de experter som studerar hur livet kommer till nytt land.

2008 togs Surtsey upp på Unescos världsarvslista. En av anledningarna till beslutet var just att ön skyddats redan från början, och att den i största möjliga mån har utvecklats utan mänsklig påverkan. På Surtsey finns en väderstation och en liten räddningsstuga, men inga turister tillåts gå i land. Förslag om att tillåta besökare från allmänheten har hittills inte fått gehör.

Miljöminister Svandís Svavarsdóttir invigde enligt ett pressmeddelande utställningen. Den visades tidigare på Þjóðmenningarhúsið i Reykjavík och bygger på de fynd och rön som gjorts på ön mellan skapelsen 1963 och 2006.

Under våren har betydligt färre turister än vanligt besökt Hemön. Enligt Eyjafréttir beror det inte enbart på att vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull har ställt in många flygturer från Reykjavík, utan också på att Flugfélag Vestmannaeyja har upphört med trafiken mellan Bakki och Hemön. Flera lokala researrangörer har hämtat turister med båt i Landeyjahöfn vid Bakkafjöru, eftersom besökarna bokat aktiviteter på Västmannaöarna utan att känna till att det inte längre går att flyga från Bakki.

Den 21 juli invigs den nya färjerutten mellan Hemön och Bakkafjöru på fastlandet. Den 4 augusti börjar Flugfélagið Ernir flyga mellan Reykjavík och Västmannaöarna när Flugfélag Íslands upphör med trafiken på grund av slopade statsbidrag. Det blir två turer om dagen varje veckodag. Bolaget flyger sedan tidigare till Höfn, Sauðárkrókur, Bíldudalur och Gjögur.

Här kan du läsa mer om Hemön och vulkanutbrottet och här mer om djurlivets utveckling på Surtsey.