torsdag 15 juli 2010

Island längsta vägen från norr till söderAtt vandra 56 mil på 19 dagar låter som en påfrestande semester. Att vandra 56 mil över det isländska höglandet låter som kvalificerad självspäkning. Att dessutom försöka göra om bedriften under vintern låter - i bästa fall - som ett våghalsigt äventyr.

Den belgiske äventyraren Louis-Philippe Loncke ger sig på att vandra från Rifstangi till Kötlutangi, alltså från den nordligaste till den sydligaste punkten på det isländska fastlandet. Det är alltså grovt räknat en promenad från Raufarhöfn till Vík í Mýrdal. Han började vandringen i tisdags.

Med sig i bagaget har Louis-Philippe Loncke fjorton kilo mat - nötter, pasta, müsli, torkat kött, polenta, torrmjölk och andra godsaker som ska räcka under vandringen i vildmarken. Och så tält, gps och satellittelefon. Den senare kommer han använda för att uppdatera bloggen om äventyret. Etapperna prickas också in på Google Maps.

Britten Christopher Mike gjorde samma resa sommaren 2008. Men han tog 27 dagar på sig och fyllde dessutom på förråden under vandringen. Ytterligare andra äventyrare har tidigare gjort liknande färder.

Att snitta tre mil om dagen lär bli en tuff utmaning för Louis-Philippe Loncke. Från Rifstangi går det visserligen att undvika de många sjöarna i norr och hålla en hyfsat rak kurs mot höglandet, men därefter står det glaciärer, vulkaner och lavafält i vägen som lär göra vandringen mödosam.

Louis-Philippe Lonckes plan är alltså att göra om samma vandring också i vinter. Sommarens äventyr är alltså något av en uppvärmning där han ska skaffa sig en uppfattning om vägen och riktmärken.

Det lär behövas. Det isländska höglandet har ofta meterdjupa snötäcken, hårda vindar, inga som helst vintervägar och - vilket kanske är mest besvärande - ibland bara fyra, fem timmar dagsljus. Här finns lava, sten, berg, floder och ingen mobiltäckning. Något annat liv än bortsprungna får, vilsna renar och enstaka fåglar finns här inte under vintern. Och så Louis-Philippe Loncke.