måndag 19 juli 2010

Jón Ásgeir Jóhannesson hotar med motstämning

Glitnirs konkursförvaltare hävdade att banken plundrats av sina ägare och stämde Jón Ásgeir Jóhannesson och andra toppchefer på totalt 260 miljarder isländska kronor. Dessutom har det lagts fram krav på att tillgångar över hela världen ska frysas. Men Jón Ásgeir Jóhannesson anser att Glitnir bara är ute efter att ödelägga hans framtid och tänker stämma Steinunn Guðbjartsdóttir.

Den senaste veckan har Glitnirs kollaps behandlats i domstolar i både London och New York. Bankens konkursförvaltare anser att ägarna rånat Glitnir inifrån och kräver därför miljardbelopp i kompensation.

I domstolen hävdade Jón Ásgeir Jóhannesson att hans tillgångar snart var slut - något som domaren enligt Daily Telegraph kommenterade med "there is something unreal about this." Rätten betvivlar nämligen att Jón Ásgeir Jóhannesson har presenterat en fullständig redovisning av sina tillgångar. Jón Ásgeir Jóhannesson hävdar att stora summor dragits i skatt samt att han under många år skänkte generösa belopp till välgörenhet.

Han redovisar sex fastigheter på Island. Den i särklass mest betydelsefulla är 101 Hótel på Hverfisgata 10 i Reykjavík, vars värde uppskattas till 591 miljoner isländska kronor. Men den tillhör hustrun Ingibjörg Pálmadóttir - makarna har enligt Jón Ásgeir Jóhannesson bara missat att få överlåtandet registrerat.

I Storbritannien äger dessutom Jón Ásgeir Jóhannesson 30 750 pund på bankkonton samt tre bilar, en Range Rover, en Aston Martin som han tänker sälja och en Rolls Royce. Den senare är skriven på honom själv men ska också tillhöra Ingibjörg Pálmadóttir. Enligt Jón Ásgeir Jóhannesson fick hon bilen som en födelsedagspresent.

På Island har Jón Ásgeir Jóhannesson 2,2 miljoner isländska kronor på ett konto i Glitnir, 500 000 i Byr och 100 000 i Arion banki. Han äger dessutom tre bilar, två Range Rover och en Bentley.

Han har också aktier i JMS Partners till ett värde av sex miljoner kronor samt nu värdelösa aktier i Thu Blasol, Gaumur och 101 Chalet.

Trots finanskraschen tycks dock Jón Ásgeir Jóhannessons känsla för affärer inte ha försvunnit helt och hållet. Dagen före hans tillgångar belades med kvarstad sålde han nämligen enligt Morgunblaðið en fastighet vid Kew Gardens i London för 1,5 miljoner brittiska pund. Summan överstiger de totala tillgångar som han senare redovisade i rätten. Jón Ásgeir Jóhannesson säger till Stöð 2 att försäljningen är en del av uppgörelsen med hans tidigare hustru.

Enligt Eyjan har han också betalat tio miljoner dollar på ett bostadslån för en exklusiv lägenhet på Manhattan i New York. Överföringen gjordes från ett konto i Royal Bank of Canada, där Jón Ásgeir Jóhannesson och Ingibjörg Pálmadóttir tros ha stora tillgångar. Paret säger sig äga bostaden gemensamt - men Jón Ásgeir Jóhannessons andel ska bara vara en procent.

Konkursförvaltaren tror att Jón Ásgeir Jóhannesson har gömt undan stora tillgångar. Men själv säger han till Vísir att Glitnir bara är ute efter att ödelägga hans liv, och ser rättsprocesserna som en fortsättning på den förföljelse som han anser sig ha utsatts för på Island:
"Det började med en stor smäll. Man anklagade mig och andra för många dåliga saker. Medierna gick hals över huvud och sade: Det här är de största brottslingarna i Islands historia. Men jag anser att när sanningen kommer fram blir det inget av det här. Det här sker enbart för att förstöra för folk och förstöra deras framtid. Steinunn (Guðbjartsdóttir, ordförande för upplösningskommittén) och Árni Tómasson (ordförande för Glitnirs konkursförvaltare) får en klapp på axeln och Kroll och Glitnirs advokater i USA har tyvärr bara dollartecken i ögonen."

Kroll saknar bland annat bostaden i New York, en gård i Frankrike och två lyxyachter i uppteckningen över egendomarna. Dagen efter att egendomarna belades med kvarstad överförde han dessutom 585 000 pund till ett privat bankkonto. Men Jón Ásgeir Jóhannesson har enligt Vísir även betalat av ett lån från Glitnir på 15 miljoner dollar som gick till att köpa en fastighet i de franska alperna.

Ett annat frågetecken är banktillgångar på 202 miljoner pund som fanns hösten 2008. Glitnir tror att de kan ha varit Jón Ásgeir Jóhannessons personliga egendomar, men Malcolm Walker, vd för Iceland Foods, styrker hans version att pengarna faktiskt tillhör bolaget, rapporterar Stöð 2. Även bankerna bekräftar att tillgångarna är Iceland Foods, uppger Vísir.

Jón Ásgeir Jóhannesson förnekar att han överfört tillgångar till hustrun Ingibjörg Pálmadóttir för att undkomma att de faller i händerna på konkursboet. Han tycker också att det är underligt att avbetalningar på lån framställs som skurkaktigheter:
"Det har inte flyttats några tillgångar mellan oss. Inga. ... Det är helt fel. Den enda egendomen som har flyttats var när fastigheten (101 Hótel) oavsiktligt fördes över på mig men det är bara ett misstag som vi har begärt att sysslomannen rättar till. ... Allt det här pratet om att man har försökt undanhålla saker och fly är helt oacceptabelt. Man har först och främst försökt stå vid sina åtaganden. I stället vänds allt upp och ned och det sägs att de personer som försöker stå fast vid sina åtaganden bara är tjuvar."

Glitnir hävdar också att Jón Ásgeir Jóhannesson utnyttjade sin ställning till att indirekt styra banken och vd:n Lárus Welding. Även detta förnekar han enligt Vísir:
"Jag kände Lárus Welding, företagets vd, ganska väl och kunde skicka e-post direkt till honom om affärsmöjligheter för banken styrde jag aldrig och har heller aldrig försökt styra driften."

Jón Ásgeir Jóhannesson tänker stämma Steinunn Guðbjartsdóttir och kräva att alla hennes tillgångar beläggs med kvarstad. Om det visar sig att kraven från Glitnir underkänns av domstol vill han säkra att han får ersättning för den skada som rättsprocessen orsakat honom. Han säger till Stöð 2 att hon under ed har talat osanning under förhören i London när det gäller de 202 miljoner pund som ska tillhöra Iceland Foods.

Men Steinunn Guðbjartsdóttir tar stämningshotet med ro. Hon säger till Fréttablaðið att hon "aldrig påstått att dessa insättningar har tillhört honom":
"Jag blir inte sömnlös på grund av det här. ... Det kommer inte som någon överraskning. Det är uppenbart att han är missnöjd med det som vi gör, men det enda jag gör är att utföra min plikt i Glitnirs upplösningskommitté genom att vidta de åtgärder som jag anser är nödvändiga. Det står honom naturligtvis fritt att göra som han vill - det påverkar inte mig."

Jón Ásgeir Jóhannesson lyckades inte övertyga domstolen i London om att häva kvarstaden av hans egendomar. Jón Ásgeir Jóhannesson och Ingibjörg Pálmadóttir ville även stoppa förhandlingarna i New York och sade sig i stället vilja försvara sig inför en isländsk domstol. Ett av argumenten var att de enligt Eyjan inte var tillräckligt duktiga på engelska. Att även Lárus Welding skulle ha svårt att hänga med bland alla facktermer under förhandlingarna betvivlades sedan det här klippet dykt upp på Youtube.

Pálmi Haraldsson, som också har stämts av Glitnir, har betalat banken en halv miljard isländska kronor för att slippa kvarstaden. Något som han uppges ha gjort för att förhindra att flygbolaget Iceland Express dras in i tvisten, rapporterar Vísir. Enligt DV lånade Pálmi Haraldsson pengar till affären.

Allt mindre återstår av det affärsimperium som skapades i kretsen kring Jón Ásgeir Jóhannesson. Baugur är enligt Daily Mail på väg att sälja innehavet i French Connection, Héraðsdómur Reykjavíkur har enligt Vísir gett Exista klartecken till att försöka få fordringsägare att gå med på ackordsuppgörelser, Gaumur har enligt Morgunblaðið inte lämnat in någon årsredovisning sedan 2007 och Fjármálaeftirlitið bötfäller enligt Vísir Exista och Bakkavör för brott mot lagen om aktiehandel.

Jón Ásgeir Jóhannesson började tillsammans med sin far Jóhannes Jónsson att bygga sitt imperium kring lågpriskedjan Bónus, som nu ingår i Hagarkoncernen. Men efter finanskraschen hamnade bolaget i Arion bankis ägo, och banken har nu börjat sära på företagen inom Hagar. Butikskedjan 10-11 har redan placerats i ett eget bolag, och de andra väntas följa efter. Jóhannes Jónsson, som är vd för Hagar, säger till DV att han inte gillar agerandet och att han vill köpa tillbaka Hagar från Arion banki när möjligheten ges:
"Det här är mitt barn. Jag vill fortsätta att ta hand om det. Så länge som jag har ork till det kommer det att vara min dröm."

Här kan du läsa mer om Jón Ásgeir Jóhannesson.